Hvad venter vi på, når børnene mistrives?

Vi ved, at en del børn trives dårligt i skolen. Desværre tager det ofte tid, før vi finder årsagen til mistrivslen – tid, som kan have store konsekvenser for det enkelte barn. Nogle børn ender med skolevægring, skoleskift, mangel på selvtillid og en følelse af ikke at slå til. En skæv start som kan forfølge dem resten af livet.

Også forældre kan have svært ved at navigere, når et barn mistrives. Magasinet Skolebørn foretog i 2019 en rundspørge blandt deres læsere, som viste at 4 ud af 10 forældre oplevede, at skolen gav dem skylden for deres barns udfordringer. Det er en stor frustration at føle sig beskyldt og ikke at blive hørt, samtidig med at man skal håndtere sit barns mistrivsel.

Axel vil ikke i skole

For noget tid siden så vi Axel, en dreng på 11 år i klinikken. Axel kom, fordi han ikke ville i skole. Han havde ondt i maven hver morgen og låste sig inde på sit værelse. I skolen havde han ingen venner, og han reagerede ofte voldsomt, når der blev stillet krav. Sådan havde det været i flere år, men nu var det kulmineret, og forældrene vidste ikke, hvad de skulle gøre. På netværksmøder med skolen blev der talt om angst, og om hvad forældrene kunne gøre for at motivere ham og invitere til flere legeaftaler, så han kunne få nogle venner. Både Axel og hans forældre var ulykkelige. Efter en god snak om Axels tidligere symptomer og en grundig udredning, stod det klart, at Axel havde en diagnose indenfor autismespektret. Axel havde også angst, men det var ikke nok at fokusere på det, hvis han skulle få det godt.

Hvad venter vi på?

Vi ser mange børn, som mistrives i skolen. I nogle tilfælde skyldes det omgivelserne – i andre tilfælde en iboende udfordring hos barnet. Fælles for de børn vi ser er, at mange forældre venter i lang tid, før de opsøger hjælp. De venter på, at tingene bliver bedre – og måske går over af sig selv.


Hvor skal der sættes ind?

Når det handler om børn og unge, handler det ikke om at vente. Det handler om, at vi finder ud af, hvad problemet er, og får lagt en plan. Hvis problemet skyldes omgivelserne, er det her, der skal handles. Hvis det er iboende udfordringer hos barnet eller den unge, er det det, der skal afklares, så den rigtige hjælp kan iværksættes. Og hvis det er et problem i skolen eller hos forældrene, er det dér, der skal sættes ind. Det er ikke altid let at få den hjælp, der er påkrævet, men det er nødvendigt. Og der er ingen grund til at vente.

Afklaring og viden hjælper

Axel og hans forældre blev først overraskede over diagnosen, men herefter begyndt brikkerne at falde på plads. Pludselig kunne både forældrene og skolen se, hvordan Axel hver dag kæmpede uden at blive forstået. Med den viden, blev det lettere at iværksætte tiltag der hjalp Axel til at trives. Han fortsatte i sin klasse og havde efter kort tid ikke mere fravær end resten af sine klassekammerater.

Afklaring og viden hjalp Axel – ventetiden gjorde ikke.​

Artiklen er skrevet af chefpsykolog i Aleris PP Helle Folden Dybdahl, d. 16 juni 2020.

Læs mere om vores ydelser her:

​​

Skal vi også hjælpe dig?

Vil du booke tid, eller har du spørgsmål til behandling?

Ring til os på 3637 2800

mandag-fredag 9-15

Afbud skal meldes på telefon senest dagen før inden kl. 15.

​Find din afdeling

Ofte stillede spørgsmål

Aleris Online

​Kort ventetid

Kort ventetid hos vores psykologer og psykiatere. 

Høj faglighed

Høj faglighed og skræddersyede forløb.

Hjælp til alle, uanset alder

Vi hjælper både voksne, unge og børn godt igennem det, der føles svært.

Nemt, uanset hvor du bor

Mød os online eller på klinikker rundt om i landet.

​Sådan har andre fået hjælp

- Pernille, Trustpilot

Jeg er SÅ taknemmelig over hele det forløb jeg har været igennem. Dette stykke opklarende arbejde min psykiater har gennemført... det har ændret mit liv 🙏🏻 Jeg ser på alt med nye øjne. Stor anbefaling herfra. Også tak til det øvrige, meget venlige, personale❤️

- Sonja, Trustpilot

Psykologerne, som har behandlet mig via samtaleterapi for stress samt depression, er meget dygtige og professionelle og uanset hvilken problemstilling, man som klient står med, kan de komme med konkrete værktøjer, som kan hjælpe mig videre.

- Flemming, Trustpilot

[Aleris PP] har hjulpet mig utrolig meget. Hvis jeg ikke havde kommet hos Aleris PP, havde mit liv set helt anderledes ud. Jeg har den største taknemlighed for, at Aleris PP har hjulpet mig.

- Birgitte, Trustpilot

Absolut anbefalelsesværdig. Klinikken (mere konkret, min psykolog) arbejder struktureret efter metoder, jeg oplever, falder direkte i tråd med den måde, jeg tænker på og genkender elementer af, hvad jeg bedst kan beskrive som hjerne-smart. Det har været en utrolig konstruktiv proces.

- Svend, Trustpilot

Vores 16 årige søn var i mistrivsel og havde en form for depression med selvskade og begyndende skolevægring. Vi fik hurtig hjælp her og nu til at få stoppet krisen, så han fik det bedre og ikke mindst oplevede, at der var hjælp at hente. 


Der var igennem denne del af forløbet tæt opfølgning fra psykiater, og den efterfølgende udredning oplevede vi som grundig og med masser af nærvær og fokus på vores søn.

- Henrik, Trustpilot

Dygtige og kompetente mennesker - en rigtig god behandling fra start til slut.

logo-tagline

Aleris PP er en del af Aleris Danmark. Med mere end 150 psykologer og 25 psykiatere er vi Danmarks førende private tilbud inden for psykologi og psykiatri. Du finder os både online og på klinikker rundt om i landet. Med skræddersyede forløb hjælper vi dig til en hurtig udredning eller behandling, når livet bliver svært.

Aleris PP​  |  CVR: 26850495