Har du tilbagevendende humørsvingninger?

Og påvirker det dig og dine omgivelser? ​Få hjælp til at afklare, om dine symptomer er tegn på bipolar lidelse.

​Udredning og behandling af bipolar lidelse

Oplever du tilbagevendende humørsvingninger, der påvirker dig og dine omgivelser, eller er du allerede diagnosticeret med en bipolar lidelse? I Aleris PP tilbyder vi udredning og behandling af bipolare tilstande.

Vores team af psykiatere og psykologer har stor erfaring med at udrede og behandle bipolare tilstande og kan hjælpe dig med at genfinde og fastholde et liv og en hverdag i balance. Få hjælp i vores klinikker i København, Aarhus, Esbjerg og Vejle.

Når du bestiller tid, hjælper vi dig med at vurdere, om du skal ses af en speciallæge i psykiatri eller af en psykolog. Mange kan have gavn af et kombineret forløb med både speciallæge og psykolog.

Bestil tid

​​

Spot symptomerne på det bipolare

Symptomerne på bipolare tilstande kan være meget forskellige. De kan være svære at få øje på, fordi de kan forveksles med symptomer på andre psykiske tilstande. Hvis du har tendens til at være i ekstremt godt humør eller enormt nedtrykt, eller hvis du har bemærket et tilbagevendende mønster med store følelsesmæssige udsving, kan det være gavnligt for dig at opsøge professionel hjælp.

Udredning for bipolar lidelse

Symptomer på bipolare tilstande kan forveksles med andre tilstande som fx depression eller ADHD, og derfor er en grundig udredning vigtig.

En udredning for bipolar lidelse starter med en indledende samtale, hvor vi gennemgår dine symptomer og din livssituation. Selve udredningen består af samtaler med en speciallæge i psykiatri eller en specialiseret psykolog og kan suppleres med forskellige tests. I alle udredningsforløb i Aleris PP er der tilknyttet en speciallæge i psykiatri, som har det overordnede faglige ansvar for forløbet.

Udredningen afsluttes med en samtale, hvor I gennemgår resultaterne. Du får også anbefalinger og forslag til videre tiltag og behandlingsmuligheder.

Behandling af bipolar lidelse

Mennesker med bipolar lidelse har behov for individuelt tilpasset behandling. Med den rette behandling vil langt de fleste opleve større stabilitet i hverdagen og et liv i bedre balance.

Et behandlingsforløb i Aleris PP starter med en indledende samtale, hvor vi gennemgår din situation og dine symptomer. Sammen taler vi om dine ønsker for behandlingen, som for de fleste består af medicinsk behandling, undervisning i at håndtere tilstanden (psykoedukation) og evt. samtaleterapi.

I behandlingen tager vi udgangspunkt i det, der fylder for dig. Der vil være fokus på at skabe en hurtig bedring af en depressiv, hypomanisk eller manisk episode, og på at forebygge tilbagefald af humørmæssige udsving. Vi hjælper også med at vurdere, hvor du får den bedste behandling.

Er du allerede i behandling andetsteds, kan vi tilbyde en vurdering af din tilstand og din behandling (second opinion).

​​​Kom hurtigt i gang - kontakt os i dag

Du kan få hjælp af os, uanset hvor du bor i landet. Vi tilbyder udredning og behandling af bipolar lidelse i Gentofte nær København samt i Aarhus, Vejle og Esbjerg. 

Bestil tid

​Hvad er bipolar lidelse?

Har man en bipolar lidelse, oplever man uforholdsmæssige udsving i sit humør og sit aktivitetsniveau. Man kan svinge mellem episoder med depression og mani/hypomani (en lettere form for mani). I en hypomanisk eller manisk episode er man typisk opstemt og energisk, og man tænker positivt om sig selv og kan opleve en stærk indre uro. Ved depressive episoder dykker humøret, man er nedtrykt og mangler energi og motivation.

Symptomer på bipolar lidelse kan være meget forskellige fra person til person. Nogle oplever kun få episoder med svingninger, mens andre har hyppige svingninger.

Tidligere kaldte man tilstanden for manio-depressiv. I dag hedder det bipolar affektiv lidelse, eller blot bipolar lidelse. Nogle kalder stadig tilstanden for maniodepressiv sygdom. I dag skelner man yderligere mellem bipolar lidelse type 1 og bipolar lidelse type 2.​

Typiske symptomer på bipolar lidelse type 1

​Den klassiske form for bipolar affektiv lidelse kaldes type 1 og viser sig ved tilbagevendende perioder med mani og depression:

ENTEN

 • Unaturlig opstemthed
 • Hyperaktivitet, indre uro og øget irritabilitet
 • Høj selvvurdering, hæmningsløs adfærd og svækket dømmekraft

ELLER

 • Nedtrykthed, manglende evne til at føle noget
 • Manglende energi, træthed
 • Manglende lyst eller interesse

Typiske symptomer på bipolar lidelse type 2

​Hyppigt forekommende, men ofte overset er bipolar lidelse type 2, hvor personen ikke udvikler egentlige manier, men i stedet oplever tilbagevendende depressioner og hypomanier, dvs. den mildere form for mani. Der er risiko for, at personen fejldiagnosticeres med unipolar lidelse (depression), da den depressive tilstand ofte er dominerende.

ENTEN

 • Unaturlig opstemthed
 • Øget aktivitet, indre uro og øget irritabilitet
 • Overmodig adfærd og øget selskabelighed

ELLER

 • Nedtrykthed, manglende evne til at føle noget
 • Manglende energi, træthed
 • Manglende lyst eller interesse

​Ofte stillede spørgsmål om bipolar lidelse

Hvorfor kan diagnosen bipolar lidelse være svær at stille?

Studier viser, at der kan gå flere år, fra de første symptomer på bipolar lidelse viser sig, til diagnosen stilles. Det er der flere årsager til. Nogle opsøger ikke hjælp, fordi de oplever humørsvingningerne som en del af deres personlighed. Deres funktionsevne vil i gode perioder ikke være påvirket, og i samme perioder føler de sig ikke syge, og derfor opsøger de ikke en læge. Andre søger hjælp på grund af de symptomer, de oplever, men får måske at vide, at de ikke fejler noget eller fejldiagnosticeres med en anden psykisk lidelse som fx depression, angst, misbrug, personlighedsforstyrrelse eller ADHD.

Depression kan forveksles med bipolar lidelse - hvorfor?

Mange personer med bipolar lidelse oplever overvejende depressive symptomer, når de har en sygdomsepisode. Når den depressive opsøger læge, kan personen have svært ved at huske, at tilstanden nogensinde har været anderledes. Det øger risikoen for fejldiagnosticering. I Aleris PP møder vi mennesker, der er diagnosticeret med andre psykiske lidelser som fx depression, angst, misbrug eller ADHD, og som forgæves har søgt en behandling, der kan hjælpe dem. Når den rigtige diagnose stilles, og den rette behandling iværksættes, vil de fleste opleve en mere stabil hverdag med markant færre og mildere udsving.

Hvilken behandling findes der for bipolar lidelse?

Mennesker med bipolar lidelse har behov for individuelt tilpasset behandling. Behandlingen kan opdeles i behandling af den enkelte sygdomsepisode og forebyggelse af nye episoder. I behandlingen af bipolar lidelse vil ofte​ indgå:

Medicinsk behandling: Medicin spiller en vigtig rolle i både den akutte og den forebyggende behandling. Der findes en række forskellige lægemidler, der kan anvendes ved bipolar lidelse. Beslutningen om, hvilken medicin der skal anvendes, træffes i fællesskab mellem personen med bipolar lidelse og speciallægen. Ofte er det gavnligt at kombinere den medicinske behandling med psykologisk behandling i form af psykoedukation og psykologsamtaler.

Psykoedukation: Psykoedukation betyder uddannelse i sygdommen. I et psykoedukationsforløb får personen og eventuelt pårørende information om diagnose, symptomer, prognose, forløb og behandlingsmuligheder. Der er særlig fokus på forhold eller færdigheder, der er væsentlige for håndtering af sygdommen og forebyggelse af tilbagefald. Kombineret med medicin kan psykoedukation være med til at mindske symptomer og forebygge tilbagefald.

Psykologsamtaler: Samtaler hos en psykolog kan være gavnlige for en person med bipolar lidelse, da det kan give personen konkrete redskaber til at lindre deres symptomer og øge deres livskvalitet. Samtalerne kan bruges til at bearbejde personens reaktion på at være blevet syg og til at skabe kontinuitet og sammenhæng i sygdomsforløbet og livshistorien.

Skal vi også hjælpe dig?

Vil du booke tid, eller har du spørgsmål til behandling?

Ring til os på 3637 2800

mandag-fredag 9-15

Er du allerede patient?

Ring eller skriv til os via Selvbetjeningen

Afbud skal meldes på telefon senest dagen før inden kl. 15.

​Find din afdeling

Ofte stillede spørgsmål

​Kort ventetid

Kort ventetid hos vores psykologer og psykiatere. 

Høj faglighed

Høj faglighed og skræddersyede forløb.

Hjælp til alle, uanset alder

Vi hjælper både voksne, unge og børn godt igennem det, der føles svært.

Nemt, uanset hvor du bor

Mød os online eller på klinikker rundt om i landet.

​Sådan har andre fået hjælp

Othilde, Trustpilot

”Hvis man på ét eller andet tidspunkt i livet får brug for enten psykologisk eller psykiatrisk støtte, men føler at man ”løber panden mod en mur”, når man forsøger at få en henvisning – eller får at vide, at man kan få en tid om 3-4 måneder, så er Aleris PP et sted, der er startet, med henblik på at nå de mennesker, som ”går til” på ventelisterne.

Aleris PP har korte ventelister, og MEGET kompetente medarbejdere, som for mit vedkommende har reddet mit liv.”

Birgitte, henvist via sin sundhedsforsikring

”Absolut anbefalelsesværdig. Klinikken (mere konkret, min psykolog) arbejder struktureret efter metoder, jeg oplever, falder direkte i tråd med den måde, jeg tænker på og genkender elementer af, hvad jeg bedst kan beskrive som hjerne-smart. Det har været en utrolig konstruktiv proces.

Jeg bliver i et trygt miljø guidet igennem opdagelserne, som jeg oplever, psykologen faciliterer og ikke dikterer (har haft uheldige oplevelser andre steder!) – så det er tydeligt at mærke, der spilles på min banehalvdel.”

Fra Aleris PPs tilfredshedsundersøgelse

”Det er rigtig praktisk, at I har så stort et hus, så man kan vælge mellem flere behandlere og kun behøver at gå ét sted hen. Desuden er det nemt at komme til, og stedet er pænt, rent og professionelt. Det betyder alt sammen noget for totaloplevelsen.”

Fra Aleris PPs tilfredshedsundersøgelse

”Jeg føler mig tryg og i gode hænder hos min behandler - en meget positiv og beroligende person. Dette gør, at jeg tror på, at jeg vil få det bedre, og dette aspekt af behandlingen er lige så vigtig som alt andet.”

Fra Aleris PPs tilfredshedsundersøgelse

”Tak, jeg er helt der, hvor jeg burde være nu.”

Anita

”Jeg har haft rigtig stor gavn af timerne hos min psykolog i Aleris PP.

​Hun har ramt mit behov for medfølelse, gode teknikker og spark i bagdelen 😊”

logo-tagline

Aleris PP er en del af Aleris Danmark. Med mere end 150 psykologer og 25 psykiatere er vi Danmarks førende private tilbud inden for psykologi og psykiatri. Du finder os både online og på klinikker rundt om i landet. Med skræddersyede forløb hjælper vi dig til en hurtig udredning eller behandling, når livet bliver svært.

Aleris PP​  |  CVR: 26850495