Har du tvangstanker eller tvangshandlinger?

Det kan være tegn på OCD. Få professionel hjælp til at få kontrollen tilbage.

​Behandling af OCD

Oplever du tvangstanker og tvangshandlinger, eller er du diagnosticeret med OCD? Vores team af psykologer og psykiatere har stor erfaring med at udrede og behandle OCD og kan hjælpe dig med at komme fri af tankerne og få kontrollen tilbage. Vi tilbyder udredning og behandling af OCD i vores klinikker i København, Aarhus, Esbjerg og Vejle.

Når du bestiller tid, hjælper vi dig med at vurdere, om du skal ses af en psykolog eller en psykiater. Mange kan have gavn af et kombineret forløb med både psykolog og psykiater.

Få svar på, om du har OCD

Det er normalt at opleve tvangstanker eller tvangshandlinger, når man er barn. Langt de fleste vokser fra det, men nogle få gør ikke og har derfor gavn af professionel hjælp for at slippe fri af de uhensigtsmæssige tanker og handlinger.

En udredning for OCD starter med en indledende samtale hos en specialiseret psykolog eller en psykiater. Her taler I sammen om dine symptomer og din livssituation for at finde ud af, hvad der er på spil, når du oplever, at dine tanker bliver styret, eller når du udfører tvangshandlinger. Nogle gange kan tvangstanker eller tvangshandlinger opstå, uden at det skyldes OCD. Derfor er en grundig udredning vigtig.

Bestil tid til en indledende samtale

Behandling af OCD

Behandling af OCD består oftest af samtaleterapi hos en psykolog. Hvis situationen kræver det, kan behandlingen kombineres med medicin for at opnå den mest gavnlige effekt. Den vurdering kræver erfaring og specialviden, som alle vores psykiatere har.

Under behandlingen fokuserer vi på en kombination af eksponerings- og ritualforebyggende terapi. Du lærer en række metoder, som hjælper dig med at styre dine tanker på en mere hensigtsmæssig måde. Du vil opleve at få en større kontrol over dig selv og komme fri af de tanker, som styrer dine handlinger. Vi inddrager forskellige terapeutiske retninger og tager altid udgangspunkt i den situation, du står i.

Hvad er OCD?

OCD er en type angstlidelse, der også kaldes en tvangslidelse. OCD står for obsessive-compulsive disorder, på dansk kaldet obsessiv-kompulsiv tilstand, og er en psykisk lidelse, hvor personen har vedvarende og gentagne tanker, billeder eller impulser (obsessioner), som ofte er angstfremkaldende eller ubehagelige. For at reducere angsten eller ubehaget, udfører personen typisk tvangshandlinger eller mentale handlinger (kompulsioner), som midlertidigt mindsker angsten eller ubehaget.

Sværhedsgrader af OCD - fra let til invaliderende

OCD optræder i forskellige sværhedsgrader. Nogle oplever kun lette symptomer og kan leve nærmest uforstyrret, mens andre kan opleve svære, invaliderende symptomer. Langt de fleste med OCD har både tvangstanker og tvangshandlinger, men det er også muligt kun at opleve tvangstanker eller tvangshandlinger. Man kan også have milde tvangssymptomer, der ikke skyldes OCD.

Nogle personer med OCD opsøger ikke hjælp, fordi de oplever ritualerne og tankerne som en del af deres personlighed - andre opsøger ikke hjælp, fordi de skammer sig over den manglende kontrol og forsøger derfor at skjule deres symptomer. Men det er vigtigt at vide, der er hjælp at hente, og du kan blive fri for tankerne med den rette hjælp.

Typiske tegn på OCD

​Symptomerne på OCD er tvangstanker og - eller - tvangshandlinger, der kan vise sig ved

Tvangstanker (obsessioner)

 • Du har en stor frygt for bakterier og snavs
 • Du har svært ved at tolerere usikkerhed
 • Du har behov for at holde styr på ting - på en bestemt måde
 • Du oplever aggressive tanker om at tabe kontrol og skade sig selv eller andre
 • Du oplever uønskede tanker om aggression, seksuelle eller religiøse emner
 • Du har stort behov for at spørge andre om bestemte ting

Tvangshandlinger (kompulsioner)

 • Du gør rent eller vasker tøj meget oftere, end hvad der er nødvendigt
 • Du tjekker den samme ting mange gange, fx om bilen er låst
 • Du tæller ofte genstande eller bevægelser, fx antal trin
 • Du går meget op i ordentlighed og symmetri
 • Du følger en bestemt rutine
 • Du forlanger en høj grad af sikkerhed
 • Du kommer ofte til at bekende noget om dig selv til andre

Skal vi også hjælpe dig?

Vil du booke tid, eller har du spørgsmål til behandling?

Ring til os på 3637 2800

mandag-fredag 9-15

Er du allerede patient?

Ring eller skriv til os via Selvbetjeningen

Afbud skal meldes på telefon senest dagen før inden kl. 15.

​Find din afdeling

Ofte stillede spørgsmål

​Kort ventetid

Kort ventetid hos vores psykologer og psykiatere. 

Høj faglighed

Høj faglighed og skræddersyede forløb.

Hjælp til alle, uanset alder

Vi hjælper både voksne, unge og børn godt igennem det, der føles svært.

Nemt, uanset hvor du bor

Mød os online eller på klinikker rundt om i landet.

​Sådan har andre fået hjælp

Othilde, Trustpilot

”Hvis man på ét eller andet tidspunkt i livet får brug for enten psykologisk eller psykiatrisk støtte, men føler at man ”løber panden mod en mur”, når man forsøger at få en henvisning – eller får at vide, at man kan få en tid om 3-4 måneder, så er Aleris PP et sted, der er startet, med henblik på at nå de mennesker, som ”går til” på ventelisterne.

Aleris PP har korte ventelister, og MEGET kompetente medarbejdere, som for mit vedkommende har reddet mit liv.”

Birgitte, henvist via sin sundhedsforsikring

”Absolut anbefalelsesværdig. Klinikken (mere konkret, min psykolog) arbejder struktureret efter metoder, jeg oplever, falder direkte i tråd med den måde, jeg tænker på og genkender elementer af, hvad jeg bedst kan beskrive som hjerne-smart. Det har været en utrolig konstruktiv proces.

Jeg bliver i et trygt miljø guidet igennem opdagelserne, som jeg oplever, psykologen faciliterer og ikke dikterer (har haft uheldige oplevelser andre steder!) – så det er tydeligt at mærke, der spilles på min banehalvdel.”

Fra Aleris PPs tilfredshedsundersøgelse

”Det er rigtig praktisk, at I har så stort et hus, så man kan vælge mellem flere behandlere og kun behøver at gå ét sted hen. Desuden er det nemt at komme til, og stedet er pænt, rent og professionelt. Det betyder alt sammen noget for totaloplevelsen.”

Fra Aleris PPs tilfredshedsundersøgelse

”Jeg føler mig tryg og i gode hænder hos min behandler - en meget positiv og beroligende person. Dette gør, at jeg tror på, at jeg vil få det bedre, og dette aspekt af behandlingen er lige så vigtig som alt andet.”

Fra Aleris PPs tilfredshedsundersøgelse

”Tak, jeg er helt der, hvor jeg burde være nu.”

Anita

”Jeg har haft rigtig stor gavn af timerne hos min psykolog i Aleris PP.

​Hun har ramt mit behov for medfølelse, gode teknikker og spark i bagdelen 😊”

logo-tagline

Aleris PP er en del af Aleris Danmark. Med mere end 150 psykologer og 25 psykiatere er vi Danmarks førende private tilbud inden for psykologi og psykiatri. Du finder os både online og på klinikker rundt om i landet. Med skræddersyede forløb hjælper vi dig til en hurtig udredning eller behandling, når livet bliver svært.

Aleris PP​  |  CVR: 26850495