Forebyg stress på arbejdspladsen​

​Hvad er arbejdsrelateret stress? Og hvordan håndterer I det i praksis? Hos Aleris PP hjælper vores erfarne psykologer virksomheder med at forebygge stre​ss og arbejde strategisk med trivsel. Vi hjælper også, hvis en medarbejder eller leder bliver ramt af stress eller en stressrelateret sygdom.

​Siden 2002 har vi i Aleris PP trænet og rådgivet topledere og medarbejdere fra hele landet og fra alle typer af organisationer – både private og offentlige. Vi har skrevet en ph.d. og to bøger om stress, stressforebyggelse og det gode arbejdsliv. Alle vores stressforebyggende forløb varetages af p​sy​kologer eller sp​eciallæger i psykiatri med erfaring med stress og stressrelaterede sygdomme, arbejdsliv, organisationskultur og ledelse.

Mød vores psykologer

Er det stress?

”Åh, jeg er så stresset i dag,” snerrer din kollega, mens hun næsten løber ned ad gangen for at nå at kopiere en stak papirer inden mødet.

Selv føler du dig også lidt presset. I næste uge skal du stå for en stor workshop, hele direktionen vil være til stede, og nu er der landet endnu en opgave på dit bord. Du føler ikke, at du har tid til at gøre noget af det ordentligt, og det presser dig. Det er, som om alle forventer, at du kan klare opgaverne alene og hurtigt. Hvad nu, hvis du skuffer dem? Du begynder at sove dårligere om natten, mister appetitten, og din lunte bliver kortere – både over for dine kollegaer og derhjemme. Du kan godt mærke, at du ikke helt er dig selv, men så snart workshoppen er overstået, vil tingene ændre sig, siger du til dig selv.​

Myter om stress

Stress og stressrelaterede problemstillinger fylder meget på de fleste arbejdspladser. Mange tror, at hvis vi arbejder mindre, bliver vi også mindre stressede. Det er en udbredt overbevisning, at stress ikke rammer stærke mennesker. Men det er myter. Sandheden er, at alle mennesker kan opleve stress-symptomer, og at store udfordringer og arbejdspres ikke i sig selv er stressfremkaldende. Det handler om, at vi som individer og som organisationer lærer at navigere hensigtsmæssigt i de udfordringer, vi står i.

​Lær at spotte mistrivsel på arbejdspladsen

Med træning i stressforebyggende ledelse er du klædt på til at tage dialogen med medarbejdere, der udviser tegn på stress eller psykisk mistrivsel.

​Hvad er stress?

Stress er en naturlig reaktion for os mennesker, når vi skal yde noget ekstra. Når vi har travlt eller skal præstere noget særligt, hjælper kroppen os. Du mærker det måske som hjertebanken, sved eller tankemylder. Måske sover du dårligere, bekymrer dig mere, end du plejer, eller får en kortere lunte. Når begivenheden er overstået, falder symptomerne igen. Gør de ikke det, kan det være tegn på, at du har brug for professionel hjælp. Grundlæggende siger vi, at hvis du oplever stress-symptomer i mere end 14 dage, bør du reagere.

Arbejdsrelateret stress er en individuel reaktion på en udefrakommende belastning i det professionelle

liv. Derfor må forebyggelsen også være individuel tilpasset. Men ansvaret for forebyggelsen er både individuelt, kollegialt, ledelsesmæssigt og organisatorisk. Uanset hvor du er i organisationen, er det afgørende at forstå, at stress ikke kun handler om, hvor travlt du eller dine medarbejdere har.

Kortvarig stress er nødvendig, kan være inspirerende og er ofte sundt.

Langvarig stress er usundt og gør folk syge.

Symptomer og tegn på stress

Det kan være vanskeligt at vide, hvad du skal være opmærksom på. Stresssymptomer viser sig som fysiske, psykiske eller adfærdsmæssige forandringer. I vores bog ’Jeg gør det i morgen’ får du komplette lister over alle tre typer symptomer. I figuren her kan du se nogle af de tegn og symptomer, vi ofte ser hos folk med begyndende arbejdsrelateret stress:

Efterprøvet metode til stressforebyggelse

I et stressforebyggende forløb hos Aleris PP lærer du at spotte symptomer og tidlige tegn på stress. Du lærer at forstå, hvad der er på spil, og hvorfor din krop og psyke reagerer, som den gør. Frem for alt lærer du strategier til at navigere i det, du står overfor.

​Vores metode til stressforebyggelse består af fire trin:

  1. Spot symptomerne
  2. ​Forstå, hvad der er på spil
  3. ​Find gode strategier
  4. ​Træn det, du har lært

​Metoden er effektiv på både det individuelle, ledelsesmæssige og organisatoriske plan.

FOREBYG STRESS

4 trin til et godt arbejdsliv​

Spot symptomerne

Forstå, hvad der er på spil

Find gode strategier

Træn det, du har lært

Sunde strategier til travle perioder

​Vi ved, det kan føles voldsomt, hvis man oplever stress-symptomer, ellers hvis ens chef eller kollega gør. Det er vigtigt at sige, at stress-symptomer kan håndteres hensigtsmæssigt, så stressrelaterede sygdomme forebygges, men det kræver, at vi forstår, hvad vi har med at gøre, og at vi ved, hvordan vi bedst griber det an. Vi kan og skal ikke undgå travle perioder, og vi skal ikke være bange for stress-symptomer. Stress-symptomer er noget, vi som medarbejdere og ledere skal lære at genkende og navigere i. Og vi skal vide, hvordan vi undgår, at de bider sig fast og medfører mistrivsel og nedsat performance.

​Lederens vigtige, men svære rolle

Undersøgelser viser, at medarbejdere, som føler sig uretfærdigt behandlet, eller som oplever at være alene med problemerne, får flere stresssymptomer end dem, der ’bare’ har travlt. Men ledere, der tidligt griber ind og tør tage dialogen med medarbejdere, som udviser tegn på stress eller andre psykiske helbredsproblemer, kan være med til at øge trivsel og reducere sygefravær markant. Mange ledere er dog i tvivl om, hvordan de skal håndtere potentiel stress blandt deres medarbejdere, og alt for ofte vælger de at ”se tiden an”, mens stressen forværres. Vores indsatser klæder ledere på til at tage de svære samtaler i tide, og medarbejdere bliver bedre til at spotte symptomerne hos sig selv og reagere i tide.

Tag hånd om og forebyg stress på arbejdspladsen

​Alle mennesker er forskellige, og det er stressreaktioner også. Derfor kan man ikke sige, at hvis alle på jeres arbejdsplads gør de samme fem ting, vil I undgå stress. Nogle oplever stress-symptomer, når de har travlt, andre oplever symptomerne, når de føler sig usikre. For at forebygge stress er det vigtigt, vi ved, hvornår vi skal være bekymrede, og hvordan vi skal gribe ind. Stress-symptomer kan være svære at opdage i tide – både for den, som oplever symptomerne, og for omgivelserne. Ofte venter man på, at det går over igen og får ikke grebet ind, før det er for sent. Hos Aleris PP får I viden om medarbejdertrivsel og om ledelsens betydning for den enkelte medarbejder, så I kan arbejde strategisk med at styrke det gode arbejdsliv. 

Hvad nu, hvis stressen ikke er arbejdsrelateret?

Ofte er arbejdspladsen en del af løsningen, når det handler om stress – også selv om det ikke er forhold på arbejdet, der er skyld i, at medarbejderen føler sig presset. Vi ved, at konsekvensen af pressede medarbejdere ofte rammer arbejdspladsen i form af mistrivsel, nedsat produktivitet og sygemelding. Derfor anbefaler vi, at arbejdspladsen og lederen tager fat om situationen i tide og er med til at finde en løsning, som er god for både medarbejder, leder og arbejdsplads. Hos Aleris PP hjælper vi jer med at finde de gode løsninger. 

​Skræddersyet forløb

I samarbejde med jer tilpasser vi indsatsen og metoden til jeres arbejdsplads, så vi sikrer, at I får et fælles sprog og en fælles retning for den forebyggende indsats, hvad enten det er en organisatorisk indsats, kursus, oplæg eller individuelle trænings- eller sparringsforløb for medarbejdere og/eller ledere. I får konkrete redskaber, som giver handlekraft til medarbejdere og ledere i hverdagen. Målet er, at I kan arbejde strategisk med trivslen, så både medarbejdernes arbejdsglæde og organisationens performance bliver bæredygtig. Vi tilbyder også forløb online som en alternativ og fleksibel løsning til jer, der kunne have gavn af dette.

Sådan hjælper vi jer med at forebygge stress på arbejdspladsen

Kontakt os allerede i dag

Vil du høre mere om, hvordan vi kan hjælpe med at forebygge stress på din arbejdsplads, eller booke et møde? 


Kontakt os

Hvis du selv har symptomer på stress, er samtaler hos en psykolog eller behandling ved en psykiater måske noget for dig.

Skal vi også hjælpe dig?​

Vil du booke tid, eller har du spørgsmål til behandling?

Ring til os på 3369 0966

Er du allerede patient?
​Ring eller skriv til os via Selvbetjeningen.

For øvrige henvendelser

Send en besked, så kontakter vi dig snarest muligt.

 
 
 
 
Ønsker du at blive kontaktet af en bestemt afdeling? (valgfrit)Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Når d​u skriver til Aleris PP, behandler vi dine personoplysninger som beskrevet i vores Persondatapolitik.

​Kort ventetid

Kort ventetid hos vores psykologer og speciallæger i psykiatri.

Høj faglighed

Høj faglighed og skræddersyede forløb.

Hjælp til alle, uanset alder

Vi hjælper både voksne, børn og unge godt igennem det, der føles svært.

​Landsdækkende

Klinikker i København, Aarhus, Vejle og Esbjerg samt mulighed for videokonsultation.​

​Sådan har andre fået hjælp

Anita Engdahl, uddannelseskonsulent, Roskilde Stift

”1000 tak for dagen! Kursusdeltagerne har tilkendegivet, at de lærte meget nyt både om håndtering af overbelastning, og om hvordan man som leder håndterer den slags. Flere af kursusdeltagerne har virkelig fået lyst til og mod på at arbejde videre med området.”

Kursusdeltager, KAP-H

”Engageret underviser, der er god til at mobilisere forsamlingen i dialog. Rigtig fagligt stærkt og konkret. Super ping-pong og gode, konstruktive dialoger.”​

Fra Aleris PPs tilfredshedsundersøgelse

”Jeg føler mig tryg og i gode hænder hos min behandler - en meget positiv og beroligende person. Dette gør, at jeg tror på, at jeg vil få det bedre, og dette aspekt af behandlingen er lige så vigtig som alt andet.”​

Aleris PP​  |  ​Telefontid: Man. – fre. kl. 9.00 - 15.00 Telefon: 3369 0966  |  CVR: 26850495

Find os i København

Aleris PP København

Ørnegårdsvej 16

2820 Gentofte​​

Find vej på Google Map​

For at se dette Googlemap skal du acceptere marketing cookies.

Administrer samtykke

Find os i Aarhus

Aleris PP Aarhus

Klamsagervej 35A

8230 Aabyhøj

Find vej på Google Map

For at se dette Googlemap skal du acceptere marketing cookies.

Administrer samtykke

Find os i Vejle

Aleris PP Vejle

Hjulmagervej 8B

7100 Vejle​​

Find vej på Google Map​

For at se dette Googlemap skal du acceptere marketing cookies.

Administrer samtykke

Find os i Esbjerg

Aleris PP Esbjerg

Bavnehøjvej 6, st.

6700 Esbjerg

Find vej på Google Map​

For at se dette Googlemap skal du acceptere marketing cookies.

Administrer samtykke

Find os online

✓ Ingen transporttid

✓ Let tilgængeligt og fleksibelt

✓ Professionel hjælp uanset geografi

logo_hvid

© Aleris Danmark. Aleris Danmark omfatter Aleris A/S (CVR-nr. 71017516) og Aleris Ringsted (CVR-nr.​ 25317181)