Det er en skam

Hvad er skam?

Skam er en følelse, som vi alle har en gang imellem. Skam er medvirkende til, at vi kan fungere side om side i samfundet. Vi mærker skam, når vi overtræder de sociale normer i samfundet. Skam er på den måde med til at regulere vores færden i verden. Skam er også en del af vores sprog, og de fleste har hørt sætninger som ”Det er ikke nogen skam, at…”,”det skal du ikke skamme dig over”, eller ”du burde skamme dig!”

Skam er typisk en tungere følelse end følelsen af pinlighed, som vi også alle føler en gang imellem. Forældre føles ofte pinlige for teenageren, og det kan føles pinligt at smadre et glas syltetøj i supermarkedet. Følelsen af, at noget er pinligt, fortager sig oftest, når man er væk fra situationen igen. Skamfølelsen fylder, i modsætning hertil, ofte i længere tid hos os.

For såvel skam som pinlighed gælder det, at man får lyst til at skjule sig, så ingen kan se ens fejl. At blive betragtet af andre mennesker, mens vi fejler, uden at have kontrol med hvad de tænker eller mener, kan for mange være sårbart. Men i forhold til skam, så vil pinlige episoder nogle gange blive noget, man efterfølgende kan få noget sjovt ud af. Eks. en fortælling om hvor pinligt det var, den gang man tabte et kæmpe glas syltetøj nede i det lokale supermarked.

Kan man blive fri for skam?

For nogle bliver skamfølelsen ikke blot noget man kan føle i perioder, eller relateret til bestemte situationer, men i stedet en iboende og mere grundlæggende følelse eller tilstand. Følelsen kan have fulgt én i mange år og kan have skabt en grundlæggende følelse af at være forkert. Følelsen kan være med til at stå i vejen for, at man får levet det liv man gerne vil leve. Typisk vil personen gå alene med følelsen og stå alene med sine problemer. Risikoen for at blive ”afsløret” som uduelig føles overhængende, og dette kan desværre medføre, at personen ikke får rakt ud efter hjælp…

… Og det er faktisk en skam, for når man rækker ud og får sagt tingene højt i en tillidsfuld relation, kan al den energi, der er blevet brugt til at skjule sig med, blive frigivet, og det kan være en stor lettelse ikke længere at skulle frygte afsløring.

Alle behandlere i Aleris PP har omfattende erfaring med at arbejde med skamproblematikker. Det er utroligt at se, hvilken forskel det kan gøre, når et menneske får arbejdet med sin følelse af skam og forkerthed. Det åbner ofte op for en helt ny selvfølelse og heraf en anden måde at være i sig selv og i verden på.​

Artiklen er skrevet af psykolog i Aleris PP Ina Pedersen d. 7 april 2020.

Læs mere om vores ydelser:

​​

Skal vi også hjælpe dig?

Vil du booke tid, eller har du spørgsmål til behandling?

Ring til os på 3637 2800

mandag-fredag 9-15

Er du allerede patient?

Ring eller skriv til os via Selvbetjeningen

Afbud skal meldes på telefon senest dagen før inden kl. 15.

​Find din afdeling

Ofte stillede spørgsmål

​Kort ventetid

Kort ventetid hos vores psykologer og psykiatere. 

Høj faglighed

Høj faglighed og skræddersyede forløb.

Hjælp til alle, uanset alder

Vi hjælper både voksne, unge og børn godt igennem det, der føles svært.

Nemt, uanset hvor du bor

Mød os online eller på klinikker rundt om i landet.

​Sådan har andre fået hjælp

Othilde, Trustpilot

Hvis man på ét eller andet tidspunkt i livet får brug for enten psykolog- eller psykiatrisk støtte, men føler at man ”løber panden mod en mur”, når man forsøger at få en henvisning – eller får at vide, at man kan få en tid om 3-4 måneder, så er Aleris PP et sted, der er startet, med henblik på at nå de mennesker, som ”går til” på ventelisterne.


​Aleris PP har korte ventelister, og MEGET kompetente medarbejdere, som for mit vedkommende har reddet mit liv."​

Far til dreng på 10 år

”Vi er simpelthen så glade for, at det går så godt for vores søn nu. Forløbet hos Aleris PP har været en rigtig god oplevelse og en stor hjælp.”

Fra Aleris PPs seneste tilfredshedsundersøgelse

”Det er rigtig praktisk, at I har så stort et hus, så man kan vælge mellem flere behandlere og kun behøver at gå ét sted hen.

 
​Desuden er det nemt at komme til, og stedet er pænt, rent og professionelt. Det betyder alt sammen noget for totaloplevelsen.”

Trine, mor til gymnasieelev

”Min søn har været i behandling i Aleris PP for angst. I dag er han fuldstændig angstfri og nyder livet i 2.g. 


Vi er evigt taknemmelige over, at vi fik anbefalet en børnepsykiater fra Aleris PP, da han uden tvivl har haft en afgørende betydning for, at min søn har kunnet arbejde sig selv ud af sygdommen og har fået værktøjer at arbejde med, så han i dag lever et helt almindeligt ungdomsliv.”

logo-tagline

Aleris PP er en del af Aleris Danmark. Med mere end 150 psykologer og 25 psykiatere er vi Danmarks førende private tilbud inden for psykologi og psykiatri. Du finder os både online og på klinikker rundt om i landet. Med skræddersyede forløb hjælper vi dig til en hurtig udredning eller behandling, når livet bliver svært.

Aleris PP​  |  CVR: 26850495