Kære psykolog, er jeg deprimeret?

Da Lars kom til klinikken, havde han gennem længere tid haft svært ved at fungere i sin familie og på arbejde. Han var træt, havde ikke lyst til noget, kunne ikke overskue sine børn og blev nemt irriteret på sin kone og de nærmeste kolleger. Lars kunne fortælle, at han havde et godt liv. Han var glad for sin familie og sit arbejde. Han vidste, at det var sådan, men han kunne bare ikke mærke det lige nu. Lars havde mest af alt lyst til at lukke sig inde og først komme ud, når han følte sig klar igen.​​

Depression kan se ud på mange måder, og det oplever vi også i Aleris PP. Nogle personer lever op til den klassiske forestilling om en depression; er ked af det og grådlabil. Andre er i højere grad irritable, negative og vredladne. For næsten alle gælder det, at der er mindre lyst til de ting, som før gav glæde, og der er en følelse af uoverkommelighed.

I nogle tilfælde er det tydeligt, at der har været mange belastende omstændigheder i personens liv, og at depressionen har udviklet sig som følge af det. Andre gange, som i tilfældet med Lars, er der ikke en tydelig udløsende faktor.

I alle tilfælde er det vigtigt at sondre mellem almindelige psykiske reaktioner og depression. Vi kommer alle til at have perioder i vores liv, hvor vi er mindre oplagte, og vi kommer alle til at opleve sorg, skuffelser, svigt og tristhed. Vi kan reagere med nedtrykthed og en følelse af stress, uden at det handler om depression. Derfor vil vi i Aleris PP altid undersøge grundigt, om der er tale om naturlige forbigående reaktioner, eller om der er tale om en behandlingskrævende depression.​

Der er en vej ud af depression

I tilfældet med Lars blev det hurtigt tydeligt, at der var tale om det, vi kalder en depressiv enkeltepisode. Det betyder, at han ikke tidligere har været deprimeret og at det var første gang, han oplevede symptomerne på depression. Det blev også hurtigt tydeligt, at samtaleterapi ikke var en tilstrækkelig hjælp til Lars. Derfor startede han også i medicinsk behandling ved en af Aleris PPs psykiatere, så terapi og medicinsk behandling kunne supplere hinanden. Medicinen løste ikke alle problemerne, men hjalp Lars til at få lidt mere overskud. I samarbejde med mig som psykolog blev det nu muligt at arbejde for, at Lars skulle i gang med at varetage sig selv bedre i livet. I sidste ende lykkedes det Lars selv at kravle op af det mørke hul, som han var faldet ned i.

Uanset om vi taler om Lars, Lotte eller Lykke, så er det vigtigt, at den enkelte behandling bliver tilrettelagt i et samarbejde mellem dig og behandleren. Der er ingen faste skabeloner, men som behandlere er vi erfarne i forhold til at takle det, som du kommer med. For mange vil et kortere samtaleforløb være nok til igen at komme på rette spor i livet, men hvis depressionen har bidt sig fast, kan det være nødvendigt at supplere med medicin. Det handler ikke kun om at få en god behandling men om at få den rigtige behandling, når du skal have det godt igen.

Artiklen er skrevet af psykolog i Aleris PP Ina Pedersen, d. 24. september 2020.

Skal vi også hjælpe dig?

Vil du booke tid, eller har du spørgsmål til behandling?

Ring til os på 3637 2800

mandag-fredag 9-15

Er du allerede patient?

Ring eller skriv til os via Selvbetjeningen

Afbud skal meldes på telefon senest dagen før inden kl. 15.

​Find din afdeling

Ofte stillede spørgsmål

​Kort ventetid

Kort ventetid hos vores psykologer og psykiatere. 

Høj faglighed

Høj faglighed og skræddersyede forløb.

Hjælp til alle, uanset alder

Vi hjælper både voksne, unge og børn godt igennem det, der føles svært.

Nemt, uanset hvor du bor

Mød os online eller på klinikker rundt om i landet.

​Sådan har andre fået hjælp

Othilde, Trustpilot

Hvis man på ét eller andet tidspunkt i livet får brug for enten psykolog- eller psykiatrisk støtte, men føler at man ”løber panden mod en mur”, når man forsøger at få en henvisning – eller får at vide, at man kan få en tid om 3-4 måneder, så er Aleris PP et sted, der er startet, med henblik på at nå de mennesker, som ”går til” på ventelisterne.


​Aleris PP har korte ventelister, og MEGET kompetente medarbejdere, som for mit vedkommende har reddet mit liv."​

Far til dreng på 10 år

”Vi er simpelthen så glade for, at det går så godt for vores søn nu. Forløbet hos Aleris PP har været en rigtig god oplevelse og en stor hjælp.”

Fra Aleris PPs seneste tilfredshedsundersøgelse

”Det er rigtig praktisk, at I har så stort et hus, så man kan vælge mellem flere behandlere og kun behøver at gå ét sted hen.

 
​Desuden er det nemt at komme til, og stedet er pænt, rent og professionelt. Det betyder alt sammen noget for totaloplevelsen.”

Trine, mor til gymnasieelev

”Min søn har været i behandling i Aleris PP for angst. I dag er han fuldstændig angstfri og nyder livet i 2.g. 


Vi er evigt taknemmelige over, at vi fik anbefalet en børnepsykiater fra Aleris PP, da han uden tvivl har haft en afgørende betydning for, at min søn har kunnet arbejde sig selv ud af sygdommen og har fået værktøjer at arbejde med, så han i dag lever et helt almindeligt ungdomsliv.”

logo-tagline

Aleris PP er en del af Aleris Danmark. Med mere end 150 psykologer og 25 psykiatere er vi Danmarks førende private tilbud inden for psykologi og psykiatri. Du finder os både online og på klinikker rundt om i landet. Med skræddersyede forløb hjælper vi dig til en hurtig udredning eller behandling, når livet bliver svært.

Aleris PP​  |  CVR: 26850495