Martin troede, han skulle dø – men var for angst til at tage imod hjælp

Hver femte af os vil opleve at blive ramt af angst i løbet af livet. For Martin kom angsten til at styre hans liv i en periode, indtil han accepterede, at han var blevet ramt, og at der var hjælp at hente. I dag har han det fint. Chefpsykolog Helle Folden Dybdahl fortæller hans historie.

​En dag mærker Martin en smerte i sit bryst. Han begynder at svede og må sætte sig ned, da han mærker, at han bliver svimmel. Hans hjerte begynder at slå hurtigere, og tankerne kører. Er det alvorligt? Er det noget med hjertet? Efter en halv times tid er smerten væk, men uroen er der stadig. Hans tanker kredser om, hvorvidt smerten kommer igen, og om der er noget galt.

Der går et par dage, uden at Martin mærker mere. Men pludselig – efter en uges tid - kommer smerten igen pludseligt og uden varsel. Denne gang er det særlig slemt, når han trækker vejret. Martin ringer til sin læge og bestiller en akuttid.

De fysiske undersøgelser gav ingen svar

Lægen sender ham videre til hjerteafdelingen på hospitalet. Efter en grundig undersøgelse finder man heller ikke her noget unormalt. Hans hjerte fungerer, som det skal, men smerten er ikke væk. Den kommer næsten hver anden dag. Den er ikke længere så kraftig, men han føler, at den påvirker hans vejrtrækning.

Martin opsøger sin læge igen. De får talt sammen om hans symptomer, og efter noget tid kigger lægen direkte på ham: ”Jeg mistænker, at det, du oplever, er angst. Jeg vil forelå, at du opsøger en psykolog.” Martin ryster på hovedet. Han undrer sig over, at lægen kan skyde så forkert. Han er klog og stærk, har en god familie og gode venner, en lang uddannelse og et godt job – han er ikke psykisk syg.

Isolation og desperation

Martin begynder at blive desperat, for der er tydeligvis noget galt, og han står alene med det. Han er bange for, at det er alvorligt, og indimellem bliver han så bekymret, at han får tanker om, at han skal dø af det. Han begynder at sove dårligt om natten. Om aftenen får han bedst ro på tankerne, når han drikker et glas vin eller to. Og for en sikkerheds skyld stopper han med at træne - for ikke at presse sit hjerte og sin vejrtrækning. Hans adfærd begynder at ændre sig – han bliver irritabel og opfarende, og langsomt begynder han at isolere sig fra sine kollegaer og venner og fra sin kæreste.

Bekymringer og hjertebanken?

Aleris PP's psykologer og psykiatere kan hjælpe dig med at få det bedre og give dig værktøjerne til at håndtere angsten.

Martins vej gennem angsten

Martin har ikke hjerteproblemer og er ikke ved at dø. Han har angst, og det er ved at overtage hans ellers gode og velfungerende liv. Det er en angsttilstand, som kan behandles, men det kræver, at Martin søger hjælp. Så hvorfor gør han ikke det?

Lægen har peget på angst, men inde i sit hoved oversætter Martin lægens ord til, at han er psykisk syg. Og han overtager ubevidst samfundets negative og stigmatiserende forestillinger om, hvad det betyder. Men Martin er ikke psykisk syg, han har en behandlingskrævende angsttilstand. Ville han mon beskrive sig selv som fysisk syg, hvis han havde halsbetændelse, der krævede antibiotika? Sikkert ikke.

Martin opsøgte til sidst den hjælp, han havde brug for, og er tilbage i sit gode liv. Forskrækket, men også klogere på sig selv end før. Hans angst havde fået godt fat, så han havde behov for medicinsk behandling i en periode for at få bugt med den, samtidig med at han lærte om angsten og om at håndtere den hos en psykolog. Angst kan føles voldsom, men når vi først forstår, hvordan vi forebygger og udfordrer den, mister den typisk sin kraft.

Oplever du symptomer på angst, så vær nysgerrig, tal om det, og få den rigtige hjælp, hvis du har det dårligt. At opleve psykiske udfordringer er ikke det samme som at være psykisk syg – husk det nu!

Denne case er en del af kampagnen #vitaleromdet, hvor vi sætter din, min og vores allesammens mentale helbred på dagsordenen. Hver tredje af os rammes af psykiske udfordringer på et tidspunkt i livet. Langt de fleste af os får det godt igen. Lad os tale om dét.

Martin er en fiktiv person, og hans historie er en case, der er opdigtet på baggrund af vores viden og erfaringer i klinikken.

Skal vi også hjælpe dig?

Vil du booke tid, eller har du spørgsmål til behandling?

Ring til os på 3637 2800

mandag-fredag 9-15

Er du allerede patient?

Ring eller skriv til os via Selvbetjeningen

Afbud skal meldes på telefon senest dagen før inden kl. 15.

​Find din afdeling

Ofte stillede spørgsmål

​Kort ventetid

Kort ventetid hos vores psykologer og psykiatere. 

Høj faglighed

Høj faglighed og skræddersyede forløb.

Hjælp til alle, uanset alder

Vi hjælper både voksne, unge og børn godt igennem det, der føles svært.

Nemt, uanset hvor du bor

Mød os online eller på klinikker rundt om i landet.

​Sådan har andre fået hjælp

Othilde, Trustpilot

Hvis man på ét eller andet tidspunkt i livet får brug for enten psykolog- eller psykiatrisk støtte, men føler at man ”løber panden mod en mur”, når man forsøger at få en henvisning – eller får at vide, at man kan få en tid om 3-4 måneder, så er Aleris PP et sted, der er startet, med henblik på at nå de mennesker, som ”går til” på ventelisterne.


​Aleris PP har korte ventelister, og MEGET kompetente medarbejdere, som for mit vedkommende har reddet mit liv."​

Far til dreng på 10 år

”Vi er simpelthen så glade for, at det går så godt for vores søn nu. Forløbet hos Aleris PP har været en rigtig god oplevelse og en stor hjælp.”

Fra Aleris PPs seneste tilfredshedsundersøgelse

”Det er rigtig praktisk, at I har så stort et hus, så man kan vælge mellem flere behandlere og kun behøver at gå ét sted hen.

 
​Desuden er det nemt at komme til, og stedet er pænt, rent og professionelt. Det betyder alt sammen noget for totaloplevelsen.”

Trine, mor til gymnasieelev

”Min søn har været i behandling i Aleris PP for angst. I dag er han fuldstændig angstfri og nyder livet i 2.g. 


Vi er evigt taknemmelige over, at vi fik anbefalet en børnepsykiater fra Aleris PP, da han uden tvivl har haft en afgørende betydning for, at min søn har kunnet arbejde sig selv ud af sygdommen og har fået værktøjer at arbejde med, så han i dag lever et helt almindeligt ungdomsliv.”

logo-tagline

Aleris PP er en del af Aleris Danmark. Med mere end 150 psykologer og 25 psykiatere er vi Danmarks førende private tilbud inden for psykologi og psykiatri. Du finder os både online og på klinikker rundt om i landet. Med skræddersyede forløb hjælper vi dig til en hurtig udredning eller behandling, når livet bliver svært.

Aleris PP​  |  CVR: 26850495