Ledere kan blive bedre til at forebygge stress

Knap 623.000 danskere har det mentalt skidt. Det er et tal, der er steget betragteligt på få år. Samtidig er antallet af danskere med højt stressniveau steget fra knap 21 procent til ca. 25 procent i perioden 2010-2017. Det er mindst lige så foruroligende – og desværre er det ikke en udviklingskurve, der ser ud til at være bare i nærheden af at knække.

Arbejdspladserne gør, hvad de kan. Her tilbyder man motionsordninger, frugtkurve og gå-hjem-møder, der bugner med gode råd, tips og tricks. Men det er langtfra tilstrækkeligt. Det viser tallene.

Hver eneste dag er 35.000 danskere sygemeldt med stress og stress-relaterede sygdomme som for eksempel angst og depression.

Det er ærgerligt for de stressramte, deres familie og deres arbejdsplads. Og som samfund er det et kæmpe tab at miste så stor en del af arbejdskraften. Mange af de sygemeldte vender nemlig aldrig tilbage til arbejdsmarkedet.


De seneste mange år har vi i Aleris PP (tidl. PPclinic) beskæftiget os indgående med forebyggelse af stress. Vi har rådgivet topledere og medarbejdere fra hele landet og alle typer organisationer – både offentlige og private. Vi har desuden stået bag en ph.d. om emnet. Det er med den viden, at vi driver Aleris PP – og med den viden, at vi har udgivet bøgerne ”Tag på arbejde” og "Jeg gør det i morgen".

Arbejdspladsen er en del af løsningen

Hvorfor skrive bøger om stress? Hvorfor flere gode råd om, hvordan vi skal knække stresskurven? De spørgsmål er relevante. Det er vores svar også: Fordi vi som samfund ser en stadig tiltagende trist tendens med flere stressede medarbejdere og flere sygemeldinger. Fordi arbejdspladserne ikke formår at gribe stress rigtigt an. Og fordi der florerer en række myter om stress, som bør aflives. Det gør vi i bogen ​"Jeg gør det i morgen".

I flere år har vi bildt os selv og hinanden ind, at stress er en sygdom, man bliver ramt af, hvis man arbejder for meget. At det er arbejdspladserne og lederne, der gør os syge. Men det er vigtigt for os at slå fast, at arbejdspladsen er afgørende, når det handler om stressforebyggelse. Og at en tidlig og professionel indsats kan øge arbejdsglæden, produktiviteten og trivslen. De færreste ledere er dog klædt på til at tackle og forebygge stress blandt deres medarbejdere. Og derfor griber de ikke ind rigtigt – og de griber ikke ind i tide. Det klæder vi dem på til at gøre i vores bog.​​

Så stressede er danskerne

2007:
9 % af den danske befolkning oplever, at de ofte er stressede. Det svarer til hver 11. dansker.

2015:
15 % af den danske befolkning oplever, at de ofte er stressede. Det svarer til hver 6. dansker.

Myter om stress

Der er et behov for at gøre op med myterne om, at stress er en sygdom. Når vi kigger på World Health Organizations liste over diagnoser, er stress slet ikke nævnt. Det er der til gengæld en hel del stressrelaterede sygdomme, som er, blandt andet depression og angst. Og stress kan uden tvivl føre til alvorlig sygdom. Ifølge WHO vil den stressrelaterede sygdom depression være den største folkesygdom om ganske få år. Derfor er det vigtigt, at vi ser på stress med andre briller, og at vi alle sammen lærer at forebygge stress bedre.

En anden myte, vi gør op med er, at stress ofte skyldes overarbejde. Ja, stress kan være en overbelastning i nervesystemet, sådan som mange tror i dag – men i langt højere grad skyldes stress faktisk en individuel tanke- og følelsesmæssig reaktion, og det kan opstå på grund af mange forskellige ting – private såvel som arbejdsmæssige. Arbejdsmængden kan altså være årsagen, men er det langtfra altid. Derfor kan vi aldrig komme den opadgående stresskurve til livs med én indsats, der enten fokuserer på den enkelte medarbejders generelle sundhed eller på at mindske arbejdsmængden for den stressramte. Et komplekst problem kræver en bredere palet af løsninger og en individuel indsats overfor den enkelte medarbejder.

8 sandheder om stress

  1. Stress er en følelsesmæssig reaktion på noget, medarbejderen oplever som en belastning.
  2. Stress kan ramme alle mennesker.
  3. Stress kan hænge sammen med arbejdsmængden, men gør det langtfra altid.
  4. Når stress ikke altid skyldes overarbejde, kan det heller ikke altid kureres med fred, ro og færre opgaver.
  5. Det kan forværre situationen, hvis arbejdspladsen ”skåner” en medarbejder med tidlige stress-symptomer ved at isolere ham fra arbejdsfællesskabet.
  6. Forebyggelse virker, hvis vi fokuserer på oplevelsen af belastningen hos den enkelte.
  7. Forebyggelse virker, hvis vi griber ind, når symptomerne begynder – ikke når de har udviklet sig til sygdom. En leder bør derfor gribe ind, så snart medarbejderen viser tegn på stress.
  8. Arbejdspladsen er en del af løsningen, uanset hvad årsagen til stress-symptomerne er.

I vores næste artikel giver vi dig gode råd om, hvordan du som leder spotter de tidlige stress-symptomer hos din medarbejder. Det handler om, hvor vigtigt det er, at du tør reagere på de adfærdsændringer, du ser hos din medarbejder.

Du kan læse meget mere om stressforebyggende ledelse i vores bog "Jeg gør det i morgen". Få et gratis uddrag her.

​​

Læs mere om vores ydelser her:

Ledertræning

Ledersparring

Individuelt stressforløb

Læs flere artikler om stressforebyggelse her

Skal vi også hjælpe dig?

Vil du booke tid, eller har du spørgsmål til behandling?

Ring til os på 3637 2800

mandag-fredag 9-15

Er du allerede patient?

Ring eller skriv til os via Selvbetjeningen

Afbud skal meldes på telefon senest dagen før inden kl. 15.

​Find din afdeling

Ofte stillede spørgsmål

​Kort ventetid

Kort ventetid hos vores psykologer og psykiatere. 

Høj faglighed

Høj faglighed og skræddersyede forløb.

Hjælp til alle, uanset alder

Vi hjælper både voksne, unge og børn godt igennem det, der føles svært.

Nemt, uanset hvor du bor

Mød os online eller på klinikker rundt om i landet.

​Sådan har andre fået hjælp

Othilde, Trustpilot

Hvis man på ét eller andet tidspunkt i livet får brug for enten psykolog- eller psykiatrisk støtte, men føler at man ”løber panden mod en mur”, når man forsøger at få en henvisning – eller får at vide, at man kan få en tid om 3-4 måneder, så er Aleris PP et sted, der er startet, med henblik på at nå de mennesker, som ”går til” på ventelisterne.


​Aleris PP har korte ventelister, og MEGET kompetente medarbejdere, som for mit vedkommende har reddet mit liv."​

Far til dreng på 10 år

”Vi er simpelthen så glade for, at det går så godt for vores søn nu. Forløbet hos Aleris PP har været en rigtig god oplevelse og en stor hjælp.”

Fra Aleris PPs seneste tilfredshedsundersøgelse

”Det er rigtig praktisk, at I har så stort et hus, så man kan vælge mellem flere behandlere og kun behøver at gå ét sted hen.

 
​Desuden er det nemt at komme til, og stedet er pænt, rent og professionelt. Det betyder alt sammen noget for totaloplevelsen.”

Trine, mor til gymnasieelev

”Min søn har været i behandling i Aleris PP for angst. I dag er han fuldstændig angstfri og nyder livet i 2.g. 


Vi er evigt taknemmelige over, at vi fik anbefalet en børnepsykiater fra Aleris PP, da han uden tvivl har haft en afgørende betydning for, at min søn har kunnet arbejde sig selv ud af sygdommen og har fået værktøjer at arbejde med, så han i dag lever et helt almindeligt ungdomsliv.”

logo-tagline

Aleris PP er en del af Aleris Danmark. Med mere end 150 psykologer og 25 psykiatere er vi Danmarks førende private tilbud inden for psykologi og psykiatri. Du finder os både online og på klinikker rundt om i landet. Med skræddersyede forløb hjælper vi dig til en hurtig udredning eller behandling, når livet bliver svært.

Aleris PP​  |  CVR: 26850495