Psykolog eller psykiater? Derfor er kombinationen vigtig

Du skal ikke bare have det bedre - du skal have det godt!

Når vi får det dårligt, kan det være svært at vurdere, hvor man får den bedste hjælp. Er det hos en psykolog, der kan tilbyde samtaleterapi? Eller hos en psykiater, hvor du også kan få medicinsk behandling?

Sagen er, at det ikke altid er et spørgsmål om enten-eller. Når det handler om at få det godt, er det for nogle mennesker lige præcis kombinationen af psykolog og psykiater, der skal til, for at skabe den helt rigtige effekt. Det gælder f.eks. Lise og Simon:​

Lise var tom for energi

Lise er en 54-årig kvinde der har det svært i sit liv. Hun er træt af sit job og er blevet uvenner med sine to nærmeste kollegaer efter en episode, hvor hun talte grimt til den ene. Hun er også irriteret på sin mand, men når han spørger, hvad det er det handler om, kan hun ikke rigtigt svare - og så bliver hun også sur på sig selv. Hun er trist, sover dårligt, mangler appetit og kan ikke koncentrere sig. Hun har gået til psyko​log, og de har arbejdet med, hvordan hun kan reducere sin stress, for det tror Lise selv, det handler om. Problemet er, at hun ikke har fået det bedre. Ikke særlig meget i hvert fald. Hun bliver ved med ikke at kunne overskue særlig meget. Hun vil så gerne gøre de ting, hun aftaler med sin psykol​og, men det er som om, hun ikke får det gjort - og det bebrejder hun sig selv for.

​​

Simons grundlæggende problematikker spændte ben for ham

Simon er en 35-årig mand, der har fået antidepressiv medicin af sin læge efter en længere periode med tristhed og håbløshed. Han har et job og har gode venner, men han har mistet lysten til det hele. Når vennerne ringer for at spørge, om han vil med ud og have en øl, siger han nej. Han kan ikke se meningen med det. Nogle gange har han haft det så dårligt, at han har haft tanker om, at det ikke er værd at leve. Han er nu startet hos psy​kiater, som holder øje med medicinen. Han har også fået nogle kognitive teknikker, han kan bruge. Simon har fået det lidt bedre, og selvmordstankerne fylder ikke mere. Men han er stadig ikke glad. Før han fik det dårligt, gik hans kæreste fra ham. Han savner hende stadigvæk, selvom det er 2 år siden nu.

Ikke godt nok!

Fælles for Lise og Simon er, at de har det svært. De har begge fået hjælp og har fået det lidt bedre, men ingen af dem har det godt. Mange mennesker bliver glade, når de mærker en bedring og bliver ved med at håbe, at nu bliver alt godt. De finder sig i ikke at trives, fordi de trods alt har det bedre, end da de havde det værst. Men hverken Lise eller Simon har det godt nok! Og det skal der handles på.

Lise havde gavn af medicin

I Aleris PP møder vi mange mennesker som Lise, der har fået gode redskaber som de kan arbejde med for at få det bedre, men som har det for dårligt til at bruge disse redskaber. F.eks. fordi de ikke kan tage sig sammen eller koncentrere sig. Sandsynligvis har Lise ikke stress men en depression, og før denne bliver behandlet, er det vanskeligt for Lise at få overskud til at komme i gang med de ting, hun ved er gode for hende - og før dette sker, får hun det ikke rigtig godt.

Simon trængte til at arbejde med sine følelser

Vi møder også mange mennesker som Simon der har oplevet at have det rigtig dårligt og er opstartet i medicinsk behandling - hvilket giver god mening. For Simon har det betydet, at han er blevet løftet ud af det mørkeste hul og ikke længere skal kæmpe med de svære negative tanker, der var ved at tage kontrollen over ham. Der er bare ikke blevet arbejdet med årsagen til, at Simon har fået det dårligt - han bliver ved med at have det svært og kan ikke finde en mening med sit liv.

Kombinationen kan faktisk gøre dig helt rask

Psykologer og ps​ykiatere er rigtig gode hver for sig, men nogle gange er de bare bedre sammen. Vi kender både Lise og Simon. I Lises situation behandlede vores psykiater depres​sionen, hvorefter Lise fik det nødvendige overskud til at bruge de redskaber til at komme videre i sit liv som vores psykolog tilbød. Hun fik det ikke bare lidt bedre uden at have det rigtig godt – hun blev rask.

I Simons tilfælde knyttede vi en psykolog til psykiaterforløbet, og de arbejdede med den sorg og manglende mening, han oplevede, efter at hans kæreste forlod ham. Det betød, at han ikke bare fik det tåleligt, men rent faktisk satte sig mål i livet og fik en følelse af kontrol tilbage - og han begyndte at se sine venner igen.

I begge tilfælde var det kombinationen der gjorde forskellen. Nogle gange handler det ikke om at tænke enten-eller, men både-og, hvis vi skal sikre at du ikke bare får det bedre, men at du får det godt. Det er ikke dyrere og tager ikke længere tid, det handler dybest set om at få den rigtige hjælp og om at udfordre at ”lidt bedre” ikke er godt nok.​​

Artiklen er skrevet af chefpsykolog i Aleris PP, Helle Folden Dybdahl.

Skal vi også hjælpe dig?

Vil du booke tid, eller har du spørgsmål til behandling?

Ring til os på 3637 2800

mandag-fredag 9-15

Er du allerede patient?

Ring eller skriv til os via Selvbetjeningen

Afbud skal meldes på telefon senest dagen før inden kl. 15.

​Find din afdeling

Ofte stillede spørgsmål

​Kort ventetid

Kort ventetid hos vores psykologer og psykiatere. 

Høj faglighed

Høj faglighed og skræddersyede forløb.

Hjælp til alle, uanset alder

Vi hjælper både voksne, unge og børn godt igennem det, der føles svært.

Nemt, uanset hvor du bor

Mød os online eller på klinikker rundt om i landet.

​Sådan har andre fået hjælp

Othilde, Trustpilot

Hvis man på ét eller andet tidspunkt i livet får brug for enten psykolog- eller psykiatrisk støtte, men føler at man ”løber panden mod en mur”, når man forsøger at få en henvisning – eller får at vide, at man kan få en tid om 3-4 måneder, så er Aleris PP et sted, der er startet, med henblik på at nå de mennesker, som ”går til” på ventelisterne.


​Aleris PP har korte ventelister, og MEGET kompetente medarbejdere, som for mit vedkommende har reddet mit liv."​

Far til dreng på 10 år

”Vi er simpelthen så glade for, at det går så godt for vores søn nu. Forløbet hos Aleris PP har været en rigtig god oplevelse og en stor hjælp.”

Fra Aleris PPs seneste tilfredshedsundersøgelse

”Det er rigtig praktisk, at I har så stort et hus, så man kan vælge mellem flere behandlere og kun behøver at gå ét sted hen.

 
​Desuden er det nemt at komme til, og stedet er pænt, rent og professionelt. Det betyder alt sammen noget for totaloplevelsen.”

Trine, mor til gymnasieelev

”Min søn har været i behandling i Aleris PP for angst. I dag er han fuldstændig angstfri og nyder livet i 2.g. 


Vi er evigt taknemmelige over, at vi fik anbefalet en børnepsykiater fra Aleris PP, da han uden tvivl har haft en afgørende betydning for, at min søn har kunnet arbejde sig selv ud af sygdommen og har fået værktøjer at arbejde med, så han i dag lever et helt almindeligt ungdomsliv.”

logo-tagline

Aleris PP er en del af Aleris Danmark. Med mere end 150 psykologer og 25 psykiatere er vi Danmarks førende private tilbud inden for psykologi og psykiatri. Du finder os både online og på klinikker rundt om i landet. Med skræddersyede forløb hjælper vi dig til en hurtig udredning eller behandling, når livet bliver svært.

Aleris PP​  |  CVR: 26850495