7 gode råd, når dit barn viser tegn på angst

Kan mit barn udvikle angst i denne svære tid?

Bekymring og ængstelighed fylder stadig for mange mennesker i Danmark i øjeblikket – også for børn. Børn observerer og registrerer, når de mærker, at der sker noget vigtigt, og når de hører de voksne tale om corona. De følger måske også selv med i nyhederne eller på de sociale medier.

Dette kan give anledning til mange spørgsmål og bekymringer: Bliver jeg selv alvorligt syg, og hvad med mine forældre? Hvornår må jeg se mine bedsteforældre igen, og vil min oldemor på 90 år dø af corona? Og hvad med mors og fars arbejde? Nogle ting kan du berolige barnet med ikke kommer til at ske, og andet, kan vi som voksne ikke give et klart svar på. Det er en usikker situation for alle, som udvikler sig time for time.

Angst er en normal og naturlig oplevelse i en krisetid – også hos børn. Angst i sig selv er ikke farlig, og man kan lindre den ved at tale om det i et sprog, barnet forstår. Som forældre kan man også forsøge at skærme barnet mod at blive overlæsset af nyheder, dødsstatistikker, dommedagsprofetier og anden information, vi som voksne selv kan have svært ved at rumme.

Dit barn kan altså godt udvikle (naturlige) angstsymptomer, men hvis du er opmærksom, kan du som forælder i langt de fleste tilfælde reducere symptomerne. For de fleste børn vil angsten slippe sit tag, når situationen løsner op. Det bedste råd til dig som forælder er, ikke at blive for bekymret for dit barns angst, men forholde dig rolig. Hvis dit barns symptomer tager til og bliver værre uge for uge, kan du søge vejledning. Vi taler ofte med forældre, der er urolige for deres børn, og med lidt sparring kan der komme ro på.

Hvad hvis mit barn har særlige behov?

At hverdagens rutiner og strukturer opløses rammer sårbare børn og unge ekstra hårdt. For nogle børn, med f.eks. autisme eller ADHD, vil den manglende genkendelighed og forudsigelighed både på hjemmefronten og i skole eller institution være vanskelig at håndtere. Det kan medføre angstanfald, vredesudbrud eller udadreagerende adfærd, at hverdagen pludselig ikke længere ser ud, som den plejer.

Du kan forvente en forværring af angstsymptomer, men for de fleste børn med psykiske udfordringer er det symptomer, som vil aftage, når situationen igen stabiliseres. Det bedste du kan gøre som forælder, er at tage det roligt, skabe struktur og opsøge sparring, hvis du bliver meget bekymret.

7 gode råd

  1. Vent med at se nyheder til børnene sover.
  2. Tal ikke om usikkerhed i jobsituationen foran børnene.
  3. Lyt til barnets spørgsmål og bekymringer og svar på dem i et sprog, de forstår.
  4. Fasthold så mange dagligdagsrutiner som muligt. Sørg for at aftensmaden, putteritualet, tandbørstningen og fælleslegen inden sengetid er præcis, som børnene kender det.
  5. Hvis dit barn er vant til at bruge piktogrammer, så benyt dig af dem og forbered barnet på, hvad der skal ske.
  6. Tal med din arbejdsgiver om mulighed for en særlig aftale. Måske er det kun realistisk med et par timers arbejde, når børnene sover i denne tid.
  7. Søg vejledning hos en professionel, hvis du bliver meget urolig.

Artiklen er skrevet af børne- og ungdomspsykiater Marie Sommer Boysen​, 15. maj 2020.

Læs mere om vores ydelser her:

Sådan kan vi hjælpe børn og unge

Behandling af angst hos børn

Behandling af autisme hos børn

Behandling af ADHD hos børn

Læs flere artikler om børn og unge her

Skal vi også hjælpe dig?

Vil du booke tid, eller har du spørgsmål til behandling?

Ring til os på 3637 2800

mandag-fredag 9-15

Er du allerede patient?

Ring eller skriv til os via Selvbetjeningen

Afbud skal meldes på telefon senest dagen før inden kl. 15.

​Find din afdeling

Ofte stillede spørgsmål

​Kort ventetid

Kort ventetid hos vores psykologer og psykiatere. 

Høj faglighed

Høj faglighed og skræddersyede forløb.

Hjælp til alle, uanset alder

Vi hjælper både voksne, unge og børn godt igennem det, der føles svært.

Nemt, uanset hvor du bor

Mød os online eller på klinikker rundt om i landet.

​Sådan har andre fået hjælp

Othilde, Trustpilot

Hvis man på ét eller andet tidspunkt i livet får brug for enten psykolog- eller psykiatrisk støtte, men føler at man ”løber panden mod en mur”, når man forsøger at få en henvisning – eller får at vide, at man kan få en tid om 3-4 måneder, så er Aleris PP et sted, der er startet, med henblik på at nå de mennesker, som ”går til” på ventelisterne.


​Aleris PP har korte ventelister, og MEGET kompetente medarbejdere, som for mit vedkommende har reddet mit liv."​

Far til dreng på 10 år

”Vi er simpelthen så glade for, at det går så godt for vores søn nu. Forløbet hos Aleris PP har været en rigtig god oplevelse og en stor hjælp.”

Fra Aleris PPs seneste tilfredshedsundersøgelse

”Det er rigtig praktisk, at I har så stort et hus, så man kan vælge mellem flere behandlere og kun behøver at gå ét sted hen.

 
​Desuden er det nemt at komme til, og stedet er pænt, rent og professionelt. Det betyder alt sammen noget for totaloplevelsen.”

Trine, mor til gymnasieelev

”Min søn har været i behandling i Aleris PP for angst. I dag er han fuldstændig angstfri og nyder livet i 2.g. 


Vi er evigt taknemmelige over, at vi fik anbefalet en børnepsykiater fra Aleris PP, da han uden tvivl har haft en afgørende betydning for, at min søn har kunnet arbejde sig selv ud af sygdommen og har fået værktøjer at arbejde med, så han i dag lever et helt almindeligt ungdomsliv.”

logo-tagline

Aleris PP er en del af Aleris Danmark. Med mere end 150 psykologer og 25 psykiatere er vi Danmarks førende private tilbud inden for psykologi og psykiatri. Du finder os både online og på klinikker rundt om i landet. Med skræddersyede forløb hjælper vi dig til en hurtig udredning eller behandling, når livet bliver svært.

Aleris PP​  |  CVR: 26850495