6 gode råd til dig, der studerer eller arbejder hjemmefra

Mange studerende og hjemsendte medarbejdere er stadig tvunget til at bruge mange timer hjemme i stuen eller på kollegieværelset. Den begrænsede sociale kontakt i hverdagen og manglen på struktur kan for nogle føre til en oplevelse af ensomhed og isolation.

Psykolog Karina Sohrt talte i foråret 2020 med onlinemagasinet Woman om, hvad man kan gøre, hvis man synes, at karantæne og isolation er svært. Vi har her sammenfattet 6 gode råd til dig, der synes, hjemmestudie eller en hjemmearbejdsplads er en udfordring.

1. Husk på, at du ikke er alene

Når vi føler os ensomme og afskåret fra andre, kan vi blive ekstra påvirkede følelsesmæssigt. Husk derfor på, at du ikke er den eneste, der sidder alene, og find styrke i at du er sammen med mange andre om at føle dig ensom lige nu. Det fjerner naturligvis ikke følelsen af ensomhed, men det kan lindre smerten ved at være alene.

Du kan prøve at sende en kærlig tanke til dine kollegaer eller medstuderende. Det kan styrke dit eget mentale helbred og styrke dine relationer til andre mennesker, fordi det gør dig mere omsorgsfuld, imødekommende og rummelig.

Har du mistet modet til at tage kontakt til andre mennesker? Husk gerne dig selv på, at socialt samvær faktisk er virkelig vigtigt for dig. Det er både godt for dig at dele dine tanker og følelser med dem, du er sammen med, samt lige så vigtigt at bruge tiden på noget sjovt og rart.

2. Indøv gode og sunde rutiner i hverdagen

Hvis du er meget hjemme, kan du opleve at dagene flyder sammen. Det kan være du har byttet om på dag og nat, du sover uregelmæssigt eller spiser dårligt. Din krop og dit psykiske helbred er tæt forbundet, og det kan derfor smitte af på dit humør, hvis ikke du har sunde rutiner i hverdagen.

Sørg for at have faste senge- og spisetider, og forsøg at spise sund mad. Tag et bad, og klæd dig på, som om du skulle på arbejde eller på studie. Det kan også være en god ide at komme ud og røre dig, inden du sætter dig til at studere eller arbejde, eller når du holder fri.

3. Planlæg dit mentale fokus

Har du svært ved at koncentrere dig og skyller der svære tanker og følelser op i dig, når du sidder alene? Øv dig i at lade følelserne og tankerne få plads samtidig med, at du fokuserer på dit studie eller dit arbejde og bevarer kontakten til dine omgivelser.

Mindfulness-øvelser er en god måde at få ro i kroppen og hovedet. Med en god mindfulness-rutine kan du blive bedre til at være til stede i nuet.

4. Fokuser på det, du er god til

Kan du komme til at føle dig forkert, fordi du føler, at du burde nå meget mere, end du når, eller skammer du dig over, at du har joggingbukser på det meste af dagen?

Forsøg at fokusere på de ting, som du er god til og lykkes med, og husk at du forsøger dit bedste. Anerkend, at det er svært at få det hele til at lykkes derhjemme, men at det er godt gået, at du prøver. En måde at lindre sin tristhed og angst kan også være at møde sig selv med medfølelse. Lav en liste med handlinger som giver dig beroligelse eller en rar fornemmelse i kroppen – eksempelvis et varmt bad, en gåtur eller sol på kinderne, og brug listen med jævne mellemrum.

5. Kom ud i naturen

Naturen har en helende effekt på os mennesker, og studier har vist at 30 min i naturen hjælper dig med at få flere positive tanker. Derfor kan det være sundt og godt at komme lidt ud i løbet af dagen.

Hvis du er udfordret i forhold til at komme ud i naturen, så forsøg blot at opholde dig i et så vidt muligt grønt område eller fokusér på at pleje dine stueplanter – alt sammen hjælper. Du kan også lave en aftale med en god ven eller veninde om at gå en tur sammen. Så er det nemmere at komme afsted, og du bliver tilmed socialt stimuleret.

6. Anerkend, at du kan have brug for professionel hjælp

Der er meget, du selv og ved hjælp af dine nærmeste kan gøre for at holde humøret og modet oppe i den svær tid. Hvis du oplever, at nedtrykthed og/eller angst fylder en stor del af din hverdag i en til to uger, er det dog vigtigt, at du holder din læge orienteret om din situation.

Når du har det mentalt dårligt, kan det være svært at indse, hvor alvorlig din mentale tilstand egentlig er, og derfor kan du have svært ved at vurdere, om det er på tide at søge professionel hjælp. Sørg for at være i kontakt med en uddannet fagperson, som kan støtte dig i processen og vurdere behovet for yderligere støtte.

Artiklen er skrevet på baggrund af et interview med psykolog Karina Sohrt d. 6. januar 2021

Skal vi også hjælpe dig?

Vil du booke tid, eller har du spørgsmål til behandling?

Ring til os på 3637 2800

mandag-fredag 9-15

Afbud skal meldes på telefon senest dagen før inden kl. 15.

​Find din afdeling

Ofte stillede spørgsmål

Aleris Online

​Kort ventetid

Kort ventetid hos vores psykologer og psykiatere. 

Høj faglighed

Høj faglighed og skræddersyede forløb.

Hjælp til alle, uanset alder

Vi hjælper både voksne, unge og børn godt igennem det, der føles svært.

Nemt, uanset hvor du bor

Mød os online eller på klinikker rundt om i landet.

​Sådan har andre fået hjælp

- Pernille, Trustpilot

Jeg er SÅ taknemmelig over hele det forløb jeg har været igennem. Dette stykke opklarende arbejde min psykiater har gennemført... det har ændret mit liv 🙏🏻 Jeg ser på alt med nye øjne. Stor anbefaling herfra. Også tak til det øvrige, meget venlige, personale❤️

- Sonja, Trustpilot

Psykologerne, som har behandlet mig via samtaleterapi for stress samt depression, er meget dygtige og professionelle og uanset hvilken problemstilling, man som klient står med, kan de komme med konkrete værktøjer, som kan hjælpe mig videre.

- Flemming, Trustpilot

[Aleris PP] har hjulpet mig utrolig meget. Hvis jeg ikke havde kommet hos Aleris PP, havde mit liv set helt anderledes ud. Jeg har den største taknemlighed for, at Aleris PP har hjulpet mig.

- Birgitte, Trustpilot

Absolut anbefalelsesværdig. Klinikken (mere konkret, min psykolog) arbejder struktureret efter metoder, jeg oplever, falder direkte i tråd med den måde, jeg tænker på og genkender elementer af, hvad jeg bedst kan beskrive som hjerne-smart. Det har været en utrolig konstruktiv proces.

- Svend, Trustpilot

Vores 16 årige søn var i mistrivsel og havde en form for depression med selvskade og begyndende skolevægring. Vi fik hurtig hjælp her og nu til at få stoppet krisen, så han fik det bedre og ikke mindst oplevede, at der var hjælp at hente. 


Der var igennem denne del af forløbet tæt opfølgning fra psykiater, og den efterfølgende udredning oplevede vi som grundig og med masser af nærvær og fokus på vores søn.

- Henrik, Trustpilot

Dygtige og kompetente mennesker - en rigtig god behandling fra start til slut.

logo-tagline

Aleris PP er en del af Aleris Danmark. Med mere end 150 psykologer og 25 psykiatere er vi Danmarks førende private tilbud inden for psykologi og psykiatri. Du finder os både online og på klinikker rundt om i landet. Med skræddersyede forløb hjælper vi dig til en hurtig udredning eller behandling, når livet bliver svært.

Aleris PP​  |  CVR: 26850495