1. Husk på, at du ikke er alene
Når vi føler os ensomme og afskåret fra andre, kan vi blive ekstra påvirkede følelsesmæssigt. Husk derfor på, at du ikke er den eneste, der sidder alene, og find styrke i at du er sammen med mange andre om at føle dig ensom lige nu. Det fjerner naturligvis ikke følelsen af ensomhed, men det kan lindre smerten ved at være alene.
Du kan prøve at sende en kærlig tanke til dine kollegaer eller medstuderende. Det kan styrke dit eget mentale helbred og styrke dine relationer til andre mennesker, fordi det gør dig mere omsorgsfuld, imødekommende og rummelig.
Har du mistet modet til at tage kontakt til andre mennesker? Husk gerne dig selv på, at socialt samvær faktisk er virkelig vigtigt for dig. Det er både godt for dig at dele dine tanker og følelser med dem, du er sammen med, samt lige så vigtigt at bruge tiden på noget sjovt og rart.
2. Indøv gode og sunde rutiner i hverdagen
Hvis du er meget hjemme, kan du opleve at dagene flyder sammen. Det kan være du har byttet om på dag og nat, du sover uregelmæssigt eller spiser dårligt. Din krop og dit psykiske helbred er tæt forbundet, og det kan derfor smitte af på dit humør, hvis ikke du har sunde rutiner i hverdagen.
Sørg for at have faste senge- og spisetider, og forsøg at spise sund mad. Tag et bad, og klæd dig på, som om du skulle på arbejde eller på studie. Det kan også være en god ide at komme ud og røre dig, inden du sætter dig til at studere eller arbejde, eller når du holder fri.
3. Planlæg dit mentale fokus
Har du svært ved at koncentrere dig og skyller der svære tanker og følelser op i dig, når du sidder alene? Øv dig i at lade følelserne og tankerne få plads samtidig med, at du fokuserer på dit studie eller dit arbejde og bevarer kontakten til dine omgivelser.
Mindfulness-øvelser er en god måde at få ro i kroppen og hovedet. Med en god mindfulness-rutine kan du blive bedre til at være til stede i nuet.
4. Fokuser på det, du er god til
Kan du komme til at føle dig forkert, fordi du føler, at du burde nå meget mere, end du når, eller skammer du dig over, at du har joggingbukser på det meste af dagen?
Forsøg at fokusere på de ting, som du er god til og lykkes med, og husk at du forsøger dit bedste. Anerkend, at det er svært at få det hele til at lykkes derhjemme, men at det er godt gået, at du prøver. En måde at lindre sin tristhed og angst kan også være at møde sig selv med medfølelse. Lav en liste med handlinger som giver dig beroligelse eller en rar fornemmelse i kroppen – eksempelvis et varmt bad, en gåtur eller sol på kinderne, og brug listen med jævne mellemrum.
5. Kom ud i naturen
Naturen har en helende effekt på os mennesker, og studier har vist at 30 min i naturen hjælper dig med at få flere positive tanker. Derfor kan det være sundt og godt at komme lidt ud i løbet af dagen.
Hvis du er udfordret i forhold til at komme ud i naturen, så forsøg blot at opholde dig i et så vidt muligt grønt område eller fokusér på at pleje dine stueplanter – alt sammen hjælper. Du kan også lave en aftale med en god ven eller veninde om at gå en tur sammen. Så er det nemmere at komme afsted, og du bliver tilmed socialt stimuleret.
6. Anerkend, at du kan have brug for professionel hjælp
Der er meget, du selv og ved hjælp af dine nærmeste kan gøre for at holde humøret og modet oppe i den svær tid. Hvis du oplever, at nedtrykthed og/eller angst fylder en stor del af din hverdag i en til to uger, er det dog vigtigt, at du holder din læge orienteret om din situation.
Når du har det mentalt dårligt, kan det være svært at indse, hvor alvorlig din mentale tilstand egentlig er, og derfor kan du have svært ved at vurdere, om det er på tide at søge professionel hjælp. Sørg for at være i kontakt med en uddannet fagperson, som kan støtte dig i processen og vurdere behovet for yderligere støtte.
Artiklen er skrevet på baggrund af et interview med psykolog Karina Sohrt d. 6. januar 2021