Stresset? Derfor er hjemsendelse ikke løsningen​

Når en computer bryder sammen, sender man straks efter IT-afdelingen. Hvis en medarbejder bryder sammen, sender man vedkommende hjem. Reparationen regner man med, at andre tager sig af, og generelt er det blevet rutine at ordinere ro og hvile.

Men hjemsendelse er ikke vejen til helbredelse, og derfor bliver der bare flere og flere stressede. Hver eneste dag er omtrent 70.000 danskere sygemeldt på grund af psykiske helbredsproblemer, og mange af dem ender med at falde ud af arbejdsmarkedet. Det koster 55 milliarder kroner i tabt arbejdskraft, vikaransættelser og så videre om året. For det beløb kunne vi bygge knap tre Storebæltsbroer.

Stress er ikke en diagnose

Først og fremmest er det en misforståelse, at stress er en diagnose. Stress er ikke en diagnose. Stress er en følelsesmæssig reaktion på en belastning, som kan komme fra både arbejds- og privatlivet.

Hvis man ignorerer reaktionerne, kan de føre til behandlingskrævende sygdomme som for eksempel angst eller depression. Men isoleret set er stress ikke en diagnose, og det er farligt, at mange tror det, fordi det fører til fejlbehandlinger. Og selv om vi ofte hører eksperter udtale sig om stress, er der langt mellem de arbejdsgivere, som taler om det med en medarbejder, der udviser tegn på stress. Derfor udvikler belastningssymptomerne sig ofte gradvist, indtil medarbejderen pludselig ikke kan arbejde og går ned.

Sygefravær og mistrivsel er uhyre tabubelagt og præget af svære følelser som skyld og skam. Medarbejderen skammer sig over ikke at slå til og frygter at blive isoleret i forbindelse med sygemeldingen, mens lederen ofte føler skyld over ikke at have hjulpet. 

Psykiske problemer bliver ikke løst derhjemme

Det kan virke nemmest og bedst at ordinere fred og ro til den stressramte, men det er vigtigt for mennesker med psykiske problemer, at de så vidt muligt bevarer deres tilknytning til arbejdsmarkedet. Psykiske problemer bliver ikke løst derhjemme og slet ikke, hvis de er arbejdsrelaterede.

Stressrelaterede problemer og psykiske sygdomme bliver løst bedst på og i samarbejde med arbejdspladsen. En dagligdag med arbejde eller uddannelse i kombination med behandling vil for langt de fleste virke gavnligt for helbredet, hvorimod en langvarig sygemelding ofte isolerer og distancerer den enkelte fra arbejdslivet og fra den tilværelse, som vedkommende kæmper for at vende tilbage til. De fleste danskere tror fejlagtigt, at der er et system, som tager sig af tingene, når nogen bliver sygemeldt. At medarbejderens læge og/eller jobcentrets sagsbehandler lægger en plan for medarbejderen, sådan som en it-afdeling gør, når den modtager en nedbrudt computer.

Men der er ikke nogen instans, der på den måde er ansvarlig for at stå for det, som er allermest afgørende for, at et menneske med stress bliver helbredt: at lægge en plan for, hvordan medarbejderen kommer tilbage til arbejde. Derfor er der så mange, som aldrig vender tilbage til arbejdsmarkedet. Og derfor er det vigtigt, at arbejdsgiveren sørger for at få lagt den plan sammen med medarbejderen, behandleren og jobcentret. Jo tidligere i sygemeldingen, desto bedre.

Denne artikel er oprindeligt publiceret i andre medier, og er gengivet her med få ændringer. Artiklen er skrevet af Lars Aakerlund og Jesper Karle, speciallæger i psykiatri.

Skal vi også hjælpe dig?

Vil du booke tid, eller har du spørgsmål til behandling?

Ring til os på 3637 2800

mandag-fredag 8-15

Afbud skal meldes på telefon senest dagen før inden kl. 15.

​Find din afdeling

Ofte stillede spørgsmål

Aleris Online

​Kort ventetid

Kort ventetid hos vores psykologer og psykiatere. 

Høj faglighed

Høj faglighed og skræddersyede forløb.

Hjælp til alle, uanset alder

Vi hjælper både voksne, unge og børn godt igennem det, der føles svært.

Nemt, uanset hvor du bor

Mød os online eller på klinikker rundt om i landet.

​Sådan har andre fået hjælp

- Pernille, Trustpilot

Jeg er SÅ taknemmelig over hele det forløb jeg har været igennem. Dette stykke opklarende arbejde min psykiater har gennemført... det har ændret mit liv 🙏🏻 Jeg ser på alt med nye øjne. Stor anbefaling herfra. Også tak til det øvrige, meget venlige, personale❤️

- Sonja, Trustpilot

Psykologerne, som har behandlet mig via samtaleterapi for stress samt depression, er meget dygtige og professionelle og uanset hvilken problemstilling, man som klient står med, kan de komme med konkrete værktøjer, som kan hjælpe mig videre.

- Flemming, Trustpilot

[Aleris PP] har hjulpet mig utrolig meget. Hvis jeg ikke havde kommet hos Aleris PP, havde mit liv set helt anderledes ud. Jeg har den største taknemlighed for, at Aleris PP har hjulpet mig.

- Birgitte, Trustpilot

Absolut anbefalelsesværdig. Klinikken (mere konkret, min psykolog) arbejder struktureret efter metoder, jeg oplever, falder direkte i tråd med den måde, jeg tænker på og genkender elementer af, hvad jeg bedst kan beskrive som hjerne-smart. Det har været en utrolig konstruktiv proces.

- Svend, Trustpilot

Vores 16 årige søn var i mistrivsel og havde en form for depression med selvskade og begyndende skolevægring. Vi fik hurtig hjælp her og nu til at få stoppet krisen, så han fik det bedre og ikke mindst oplevede, at der var hjælp at hente. 


Der var igennem denne del af forløbet tæt opfølgning fra psykiater, og den efterfølgende udredning oplevede vi som grundig og med masser af nærvær og fokus på vores søn.

- Henrik, Trustpilot

Dygtige og kompetente mennesker - en rigtig god behandling fra start til slut.

logo-tagline

Aleris PP er en del af Aleris Danmark. Med mere end 150 psykologer og 25 psykiatere er vi Danmarks førende private tilbud inden for psykologi og psykiatri. Du finder os både online og på klinikker rundt om i landet. Med skræddersyede forløb hjælper vi dig til en hurtig udredning eller behandling, når livet bliver svært.

Aleris PP​  |  CVR: 26850495