Stresset? Derfor er hjemsendelse ikke løsningen​

Når en computer bryder sammen, sender man straks efter IT-afdelingen. Hvis en medarbejder bryder sammen, sender man vedkommende hjem. Reparationen regner man med, at andre tager sig af, og generelt er det blevet rutine at ordinere ro og hvile.

Men hjemsendelse er ikke vejen til helbredelse, og derfor bliver der bare flere og flere stressede. Hver eneste dag er omtrent 70.000 danskere sygemeldt på grund af psykiske helbredsproblemer, og mange af dem ender med at falde ud af arbejdsmarkedet. Det koster 55 milliarder kroner i tabt arbejdskraft, vikaransættelser og så videre om året. For det beløb kunne vi bygge knap tre Storebæltsbroer.

Stress er ikke en diagnose

Først og fremmest er det en misforståelse, at stress er en diagnose. Stress er ikke en diagnose. Stress er en følelsesmæssig reaktion på en belastning, som kan komme fra både arbejds- og privatlivet.

Hvis man ignorerer reaktionerne, kan de føre til behandlingskrævende sygdomme som for eksempel angst eller depression. Men isoleret set er stress ikke en diagnose, og det er farligt, at mange tror det, fordi det fører til fejlbehandlinger. Og selv om vi ofte hører eksperter udtale sig om stress, er der langt mellem de arbejdsgivere, som taler om det med en medarbejder, der udviser tegn på stress. Derfor udvikler belastningssymptomerne sig ofte gradvist, indtil medarbejderen pludselig ikke kan arbejde og går ned.

Sygefravær og mistrivsel er uhyre tabubelagt og præget af svære følelser som skyld og skam. Medarbejderen skammer sig over ikke at slå til og frygter at blive isoleret i forbindelse med sygemeldingen, mens lederen ofte føler skyld over ikke at have hjulpet. 

Psykiske problemer bliver ikke løst derhjemme

Det kan virke nemmest og bedst at ordinere fred og ro til den stressramte, men det er vigtigt for mennesker med psykiske problemer, at de så vidt muligt bevarer deres tilknytning til arbejdsmarkedet. Psykiske problemer bliver ikke løst derhjemme og slet ikke, hvis de er arbejdsrelaterede.

Stressrelaterede problemer og psykiske sygdomme bliver løst bedst på og i samarbejde med arbejdspladsen. En dagligdag med arbejde eller uddannelse i kombination med behandling vil for langt de fleste virke gavnligt for helbredet, hvorimod en langvarig sygemelding ofte isolerer og distancerer den enkelte fra arbejdslivet og fra den tilværelse, som vedkommende kæmper for at vende tilbage til. De fleste danskere tror fejlagtigt, at der er et system, som tager sig af tingene, når nogen bliver sygemeldt. At medarbejderens læge og/eller jobcentrets sagsbehandler lægger en plan for medarbejderen, sådan som en it-afdeling gør, når den modtager en nedbrudt computer.

Men der er ikke nogen instans, der på den måde er ansvarlig for at stå for det, som er allermest afgørende for, at et menneske med stress bliver helbredt: at lægge en plan for, hvordan medarbejderen kommer tilbage til arbejde. Derfor er der så mange, som aldrig vender tilbage til arbejdsmarkedet. Og derfor er det vigtigt, at arbejdsgiveren sørger for at få lagt den plan sammen med medarbejderen, behandleren og jobcentret. Jo tidligere i sygemeldingen, desto bedre.

Denne artikel er oprindeligt publiceret i andre medier, og er gengivet her med få ændringer. Artiklen er skrevet af Lars Aakerlund og Jesper Karle, speciallæger i psykiatri.

Skal vi også hjælpe dig?

Vil du booke tid, eller har du spørgsmål til behandling?

Ring til os på 3637 2800

mandag-fredag 9-15

Er du allerede patient?

Ring eller skriv til os via Selvbetjeningen

Afbud skal meldes på telefon senest dagen før inden kl. 15.

​Find din afdeling

Ofte stillede spørgsmål

​Kort ventetid

Kort ventetid hos vores psykologer og psykiatere. 

Høj faglighed

Høj faglighed og skræddersyede forløb.

Hjælp til alle, uanset alder

Vi hjælper både voksne, unge og børn godt igennem det, der føles svært.

Nemt, uanset hvor du bor

Mød os online eller på klinikker rundt om i landet.

​Sådan har andre fået hjælp

Othilde, Trustpilot

Hvis man på ét eller andet tidspunkt i livet får brug for enten psykolog- eller psykiatrisk støtte, men føler at man ”løber panden mod en mur”, når man forsøger at få en henvisning – eller får at vide, at man kan få en tid om 3-4 måneder, så er Aleris PP et sted, der er startet, med henblik på at nå de mennesker, som ”går til” på ventelisterne.


​Aleris PP har korte ventelister, og MEGET kompetente medarbejdere, som for mit vedkommende har reddet mit liv."​

Far til dreng på 10 år

”Vi er simpelthen så glade for, at det går så godt for vores søn nu. Forløbet hos Aleris PP har været en rigtig god oplevelse og en stor hjælp.”

Fra Aleris PPs seneste tilfredshedsundersøgelse

”Det er rigtig praktisk, at I har så stort et hus, så man kan vælge mellem flere behandlere og kun behøver at gå ét sted hen.

 
​Desuden er det nemt at komme til, og stedet er pænt, rent og professionelt. Det betyder alt sammen noget for totaloplevelsen.”

Trine, mor til gymnasieelev

”Min søn har været i behandling i Aleris PP for angst. I dag er han fuldstændig angstfri og nyder livet i 2.g. 


Vi er evigt taknemmelige over, at vi fik anbefalet en børnepsykiater fra Aleris PP, da han uden tvivl har haft en afgørende betydning for, at min søn har kunnet arbejde sig selv ud af sygdommen og har fået værktøjer at arbejde med, så han i dag lever et helt almindeligt ungdomsliv.”

logo-tagline

Aleris PP er en del af Aleris Danmark. Med mere end 150 psykologer og 25 psykiatere er vi Danmarks førende private tilbud inden for psykologi og psykiatri. Du finder os både online og på klinikker rundt om i landet. Med skræddersyede forløb hjælper vi dig til en hurtig udredning eller behandling, når livet bliver svært.

Aleris PP​  |  CVR: 26850495