Hvad kan du gøre for at håndtere din frygt? Her er tre råd, der kan hjælpe dig, uanset hvor “reelle” dine bekymringer er.
1. Afstem din faglige virkelighedsopfattelse med din leder
Tal om situationen med din leder. Fortæl at situationen gør dig usikker og spørg til lederens perspektiv på situationen. Afstem jeres faglige virkelighedsopfattelse. Hvor alvorligt er virksomheden ramt? Hvilken strategi arbejder ledelsen ud fra? Det er måske ikke alt, din leder kan dele med dig, men der er en god chance for, at dine værste bekymringer kan blive manet i jorden.
2. Husk den uformelle kontakt med dine kollegaer
Afsæt tid til at tale (og gerne også “small-talke” lidt) med dine kollegaer via telefon eller video (eller i virkeligheden, hvis I holder god afstand). Mange oplever i disse dage, at nogle af de ting, vi normalt ville have taget et møde om, faktisk godt kan afklares via skriftlig kontakt. Men der er også nogle meget vigtige ting, som ikke kommer med i den skriftlige kommunikation. De fleste af os er rigtigt gode til at bruge vores relationer som “bekymrings-afledere”, f.eks. ved hjælp af sort humor eller små, ubetydelige omsorgsfuldheder. Men den slags fungerer generelt dårligt på skrift.
3. Tag dine bekymringer alvorligt - og husk så at holde fri fra dem
Hvis det foregår på et rationelt grundlag, er det et sundhedstegn at kunne (og turde) se bekymringer angående din arbejdsplads og din rolle i øjnene. Afsæt tid til at “bekymre dig fokuseret” om de forhold, du ser som potentielle faresignaler. Det virker ofte godt at liste dem, vurderer alvorligheden og skrive nogle stikord om, hvad du kan gøre for at handle dig i retningen ad “sikker grund”. En fordel ved at tage dine bekymringer alvorligt på denne måde er, at det bliver nemmere at holde fri fra dem, når du lægger listen væk.
Artiklen er skrevet af psykolog og konsulent Mathias Rolskov Jakobsen, 25. marts 2020.
Læs mere om vores ydelser:
Samtale med psykolog
Stresshåndtering
Individuelle forløb
Læs flere artikler om stressforebyggelse her