En længsel efter livet (del 1)

Hvad længes du efter?” spørger jeg af og til mine klienter, når de fortæller, at de ikke rigtig føler sig glade og heller ikke synes at vide hvorfor. Spørgsmålet efterfølges ofte af en stund i stilhed, hvor klienten trækker vejret dybt og sætter sig tilbage i stolen med et lidt fraværende blik. Tit fortæller de en historie om, hvor travl hverdagen er blevet, og at de savner at have “tid nok”. Nogle ved, hvad de savner tid til, mens mange er mere famlende.​

​​Længslen efter tid og fordybelse

Men tid i sig selv giver ikke livet kvalitet. Det er jeg sikker på, at enhver af de ældre, der i denne tid sidder alene i deres plejehjemsbolig, kan bekræfte.

Men det er hvad vi bruger tiden på, og hvordan vi gør det, der har betydning.

​​For nyligt kom en ung kvinde først i trediverne til mig. Hun trivedes tydeligvis ikke, men hun var ikke sikker på, hvorfor hun havde det skidt. I løbet af samtalen stillede jeg hende ovennævnte spørgsmål: “Hvad længes du efter?

Hun fortalte, at hun som barn og ung, havde elsket at male og skrive, men var stoppet med at bruge tid på noget som helst kreativt, da hun havde fået at vide af sin lærer, at hun var dårlig til at skrive. Lærerens stemme var gennem årene blevet til hendes egen indre dommers stemme og både blyanten og penslen havde fået lov at ligge i hendes skuffe siden. Som voksen var arbejdet også kommet til at fylde det meste af hendes hverdag.

Næste gang jeg så hende, fortalte hun, at hun faktisk havde prøvet at male et par gange siden sidst. “Det er rigtig rart”, sagde hun med et lille smil. Jeg sagde til hende, at det var tid til, at hun også gik i gang med at skrive igen. “Det kan jeg ikke”, sagde hun, næsten inden jeg havde gjort min sætning færdig, og med et lettere panisk udtryk i øjnene. Da jeg spurgte ind til hvorfor, fortalte hun, at hun var bange for, at det ville aktivere hendes egen indre dommer og dennes løftede pegefinger og kritik af hendes skriveevner. Og det havde hun bestemt ikke lyst til at udsætte sig selv for. Ved næste session fortalte hun, at hun alligevel havde overvejet mit forslag, at hun gerne ville prøve at skrive og faktisk glædede sig til det. Det var anden gang, jeg så hende smile.​

Livskrise, tristhed eller manglende motivation?

Aleris PP har mange erfarne psykologer, som kan hjælpe dig.

En mand sidst i trediverne, der er sygemeldt med stress, fortalte i en af vores første samtaler, hvordan han synes, at livet var blevet meget seriøst. Da han ikke kunne fortælle, hvad han savnede, spurgte jeg ham, hvad han nød at lave som barn (som børn gør man typisk de ting, man naturligt nyder). Han fortalte, at han elskede at bygge med Lego. Jeg bad ham om at få fat i et Lego sæt og begynde at bygge. Han så på mig som om, jeg var rablende gal, og sagde, at det var for pinligt som voksen mand at bygge Lego. Jeg fortsatte de næste mange gange med samme opfordring. Og nu for nyligt er han begyndt at genopdage sin gamle kærlighed til de små klodser.

Som børn fordybede vi os i legens verden og glemte ofte alt om tid og sted indtil der blev råbt, at vi skulle komme ind og spise eller, at det var sengetid. Behovet for dette er ikke kun et børnebehov, men et menneskeligt behov. At fordybe sig i at male og skrive, bygge Lego borge eller spille et instrument giver glæde og trivsel. Men fordybelse og nydelse er også en vigtig faktor, når vi taler om forebyggelse. Det er nemlig faktorer, der bevirker at det også bliver sværere for stress at finde fodfæste i vores liv.

Artiklen er skrevet af psykolog Anne Christina Larsen, d. 18. maj 2020

Læs anden del i dette tema her: En længsel efter sig selv (del 2)

Skal vi også hjælpe dig?

Vil du booke tid, eller har du spørgsmål til behandling?

Ring til os på 3637 2800

mandag-fredag 9-15

Er du allerede patient?

Ring eller skriv til os via Selvbetjeningen

Afbud skal meldes på telefon senest dagen før inden kl. 15.

​Find din afdeling

Ofte stillede spørgsmål

​Kort ventetid

Kort ventetid hos vores psykologer og psykiatere. 

Høj faglighed

Høj faglighed og skræddersyede forløb.

Hjælp til alle, uanset alder

Vi hjælper både voksne, unge og børn godt igennem det, der føles svært.

Nemt, uanset hvor du bor

Mød os online eller på klinikker rundt om i landet.

​Sådan har andre fået hjælp

Othilde, Trustpilot

Hvis man på ét eller andet tidspunkt i livet får brug for enten psykolog- eller psykiatrisk støtte, men føler at man ”løber panden mod en mur”, når man forsøger at få en henvisning – eller får at vide, at man kan få en tid om 3-4 måneder, så er Aleris PP et sted, der er startet, med henblik på at nå de mennesker, som ”går til” på ventelisterne.


​Aleris PP har korte ventelister, og MEGET kompetente medarbejdere, som for mit vedkommende har reddet mit liv."​

Far til dreng på 10 år

”Vi er simpelthen så glade for, at det går så godt for vores søn nu. Forløbet hos Aleris PP har været en rigtig god oplevelse og en stor hjælp.”

Fra Aleris PPs seneste tilfredshedsundersøgelse

”Det er rigtig praktisk, at I har så stort et hus, så man kan vælge mellem flere behandlere og kun behøver at gå ét sted hen.

 
​Desuden er det nemt at komme til, og stedet er pænt, rent og professionelt. Det betyder alt sammen noget for totaloplevelsen.”

Trine, mor til gymnasieelev

”Min søn har været i behandling i Aleris PP for angst. I dag er han fuldstændig angstfri og nyder livet i 2.g. 


Vi er evigt taknemmelige over, at vi fik anbefalet en børnepsykiater fra Aleris PP, da han uden tvivl har haft en afgørende betydning for, at min søn har kunnet arbejde sig selv ud af sygdommen og har fået værktøjer at arbejde med, så han i dag lever et helt almindeligt ungdomsliv.”

logo-tagline

Aleris PP er en del af Aleris Danmark. Med mere end 150 psykologer og 25 psykiatere er vi Danmarks førende private tilbud inden for psykologi og psykiatri. Du finder os både online og på klinikker rundt om i landet. Med skræddersyede forløb hjælper vi dig til en hurtig udredning eller behandling, når livet bliver svært.

Aleris PP​  |  CVR: 26850495