Psykologens 4 gode råd til håndtering af angst

Når der sker voldsomme ting i verden, som lige nu med udbredelse af coronavirus, giver vi det ofte en stor del af vores opmærksomhed. Vi ser nyhederne og lader måske endda fjernsynet køre det meste af dagen. Samtidig er det nærmest også det eneste, vi taler med hinanden om – både på hjemmefronten og med kollegaer og venner. Det kommer til at fylde virkelig meget i vores​ bevidsthed og ofte også for meget.

Det er selvfølgelig vigtigt at være informeret om, hvordan vi skal navigere i en så uvant og ny situation, og hvad vi kan gøre for at passe på os selv og hinanden. Det giver os noget tryghed. Men det er også vigtigt, at vi igen ”zoomer ud” og giver andre dele af vores liv opmærksomhed. Ofte får vi ikke gjort det i tide, og det kan gå ud over vores psykiske helbred.

​Hvis informationer om krisen i tekst, lyd og billede er det eneste, vi fodrer vores sind med, får vi en oplevelse af, at det er ”hele vores liv”. Virkeligheden for de fleste er imidlertid, at der også er andre dele af vores liv, der fungerer, og hvor vi trives.

Evolutionært er vores hjerne lavet til at kunne kapere nyheder fra vores egen landsby og måske endda nabolandsbyen. Men den er ikke nødvendigvis skabt til at kunne rumme dårlige nyheder fra en hel verden. Når vi ser nyheder, og særligt i en krisesituation, bliver vi overvældede, og mange bliver ramt af en følelse af afmagt. Man kan nemlig gøre noget for at hjælpe i sin egen landsby og dem ovre i nabobyen, men det er svært at gøre noget for dem i Kina eller Italien, når man sidder i sit hjem i Danmark.

Når du mærker, at angsten fylder for meget, så prøv at gøre nogle af disse ting:

  1. Begræns hvor meget du ser nyheder og tjekker de ”sidste nye tal”. Reducer det til fx to gange om dagen.
  2. Tal med din familie og venner om andre ting. Der kommer til at være et liv efter situationen er drevet over. Hvad glæder I jer til? Hvad er I taknemmelige for? Hvad optog jer før denne situation opstod?
  3. Kom udenfor. Generelt har vi mennesker en tendens til at gruble mere, når vi bruger meget tid indenfor. Gå en tur og tag måske endda madpakken med eller løb en tur.
  4. Skru ned for for skærmtiden. Det er måske nu, du skal have støvet den gamle guitar af og begynde at spille igen. Det kan også være, at du skal lære at male eller begynde at lære et nyt sprog. Det er kun fantasien, der sætter grænser.

I denne tid er vi alle meget optagede af at tage vare på vores fysiske helbred ved god hygiejne og afstand til andre mennesker. Men for at komme godt igennem denne situation, er det vigtigt, at vi også tager vare på vores psykiske helbred.

Artiklen er skrevet af psykolog Anne Christina Larsen d. 18. marts 2020.

Læs mere om vores ydelser:

Samtaler hos en psykolog

Behandling af angst

Behandling af depression

Læs flere artikler om mental sundhed her

​​

Skal vi også hjælpe dig?

Vil du booke tid, eller har du spørgsmål til behandling?

Ring til os på 3637 2800

mandag-fredag 9-15

Afbud skal meldes på telefon senest dagen før inden kl. 15.

​Find din afdeling

Ofte stillede spørgsmål

Aleris Online

​Kort ventetid

Kort ventetid hos vores psykologer og psykiatere. 

Høj faglighed

Høj faglighed og skræddersyede forløb.

Hjælp til alle, uanset alder

Vi hjælper både voksne, unge og børn godt igennem det, der føles svært.

Nemt, uanset hvor du bor

Mød os online eller på klinikker rundt om i landet.

​Sådan har andre fået hjælp

- Pernille, Trustpilot

Jeg er SÅ taknemmelig over hele det forløb jeg har været igennem. Dette stykke opklarende arbejde min psykiater har gennemført... det har ændret mit liv 🙏🏻 Jeg ser på alt med nye øjne. Stor anbefaling herfra. Også tak til det øvrige, meget venlige, personale❤️

- Sonja, Trustpilot

Psykologerne, som har behandlet mig via samtaleterapi for stress samt depression, er meget dygtige og professionelle og uanset hvilken problemstilling, man som klient står med, kan de komme med konkrete værktøjer, som kan hjælpe mig videre.

- Flemming, Trustpilot

[Aleris PP] har hjulpet mig utrolig meget. Hvis jeg ikke havde kommet hos Aleris PP, havde mit liv set helt anderledes ud. Jeg har den største taknemlighed for, at Aleris PP har hjulpet mig.

- Birgitte, Trustpilot

Absolut anbefalelsesværdig. Klinikken (mere konkret, min psykolog) arbejder struktureret efter metoder, jeg oplever, falder direkte i tråd med den måde, jeg tænker på og genkender elementer af, hvad jeg bedst kan beskrive som hjerne-smart. Det har været en utrolig konstruktiv proces.

- Svend, Trustpilot

Vores 16 årige søn var i mistrivsel og havde en form for depression med selvskade og begyndende skolevægring. Vi fik hurtig hjælp her og nu til at få stoppet krisen, så han fik det bedre og ikke mindst oplevede, at der var hjælp at hente. 


Der var igennem denne del af forløbet tæt opfølgning fra psykiater, og den efterfølgende udredning oplevede vi som grundig og med masser af nærvær og fokus på vores søn.

- Henrik, Trustpilot

Dygtige og kompetente mennesker - en rigtig god behandling fra start til slut.

logo-tagline

Aleris PP er en del af Aleris Danmark. Med mere end 150 psykologer og 25 psykiatere er vi Danmarks førende private tilbud inden for psykologi og psykiatri. Du finder os både online og på klinikker rundt om i landet. Med skræddersyede forløb hjælper vi dig til en hurtig udredning eller behandling, når livet bliver svært.

Aleris PP​  |  CVR: 26850495